- Frits Bosch - Nederland scoort prima qua lage zelfdodingen

Opinie24 mei 2023, 12:00

Menselijk geluk is lastig meetbaar. Het is geen ‘rocket science’. Een indicator hoe gelukkig een samenleving is, is het aantal zelfdodingen per jaar. Het CBS houdt daar statistieken van bij voor Nederland. De Verenigde Naties doet dat internationaal. Hoe doen we het hier in internationaal opzicht?

In 2022 maakten in Nederland 1916 mensen een einde aan hun leven, waarvan 1315 mannen en 601 vrouwen. Dat is afgerond 10,8 zelfdodingen per 100.000 inwoners. Zelfdoding onder jongeren tot 30 jaar is de meest voorkomende doodsoorzaak. Het aantal zelfdodingen loopt licht terug met 14,7 zelfdodingen per 100.000 inwoners in 1984 als hoogste cijfer. Hoe vergelijken deze cijfers internationaal?

De zelfmoordgrafiek van de VN 2020 toont dat het aantal zelfdoding per 100.000 inwoners voor vrouwen 32,5 is en voor mannen 94,6, gemiddeld 64. Dat ligt dus bijna 6 keer hoger dan voor Nederland. Opvallend is ook dat het aantal zelfdodingen van mannen in ons land percentueel fors lager ligt dat internationaal. Internationaal gezien lopen vanaf 2014 de zelfdodingen onder vrouwelijke teenagers steil op, terwijl de zelfdodingen onder mannen vanaf 2003 terugloopt. Waardoor juist die stijging voor vrouwen vanaf 2014? En waarom doet zich dit voor ons land niet voor? Voor Nederland loopt het aantal zelfdodingen onder vrouwen geleidelijk terug, maar voor mannen loopt het op.

De zelfmutilatie van vrouwen vertoont een schokkend beeld, vooral voor vrouwen in Nieuw Zeeland, de VS, Engeland en Zweden. Nederland scoort weer relatief laag.

Waardoor dit internationale patroon? Psycholoog prof. Jonathan Haith, New York University, wijst voor jongeren naar smartphones. Hij vergelijkt social media met ‘waterboarding’. Hij meent dat smartphones vooral voor jonge vrouwen riskant zijn. Jongens zitten minder op smartphones en spenderen meer tijd aan videogames. De meerderheid van Amerikanen meent dat social media inderdaad verantwoordelijk is voor de depressiviteit van jonge vrouwen. Het lijkt een logische verklaring want op social media nemen teenagers elkaar en zichzelf de maat: “voldoe ik aan het ideaalbeeld?” Als dat niet het geval is kan depressie volgen. Maar smartphones zijn er al zo lang. Facebook is er vanaf 2004 en Instagram vanaf 2010. Dus vanwaar het plotseling steil oplopen van van depressiviteit bij vrouwen sinds 2014? Een sluitend statistisch bewijs dat dit enkel door social media komt is er niet.

Een andere oorzaak lijkt de klimaatkwestie te zijn met de zogenaamde anti-humanisten. De baas van de VN Antonio Guterres: “Mensen zijn massavernietigingswapens, de mensheid is bezig de planeet te vernietigen.” Dit is niet een boodschap voor een zonnige toekomst. Vrouwen zijn empathischer dan mannen en reageren ‘anders’ op stress. Vooral teenagers kunnen hieronder gebukt gaan, bewust of onbewust. “Welke toekomst is er nog in deze hedonistische wereld die blijkbaar de planeet vernietigt?” Zie de ontredderde jonge vrouwen op de massademonstraties.

Of komt de zelfdoding onder jonge vrouwen omdat ze gepresseerd worden om vooral fulltime te werken en moeten doordringen in de hogere regionen van het ‘patriarchaat’? Maar ze werken graag in de zorg, communicatie, onderwijs, juristerij of psychologische ondersteuning. Ze bevolken mindfulnesstrainingen om “weer zichzelf te ontdekken en vrouw te mogen zijn.”

Er is internationaal gezien geen eenduidige oorzaak voor de depressiviteit van jonge vrouwen. Het ligt verschillend over de leeftijden en over de landen. Wenselijk lijkt om de druk van de ketel te halen en te stoppen met de boodschap dat de mensheid de planeet vernietigt. En dwing vrouwen niet in een richting waar ze niet gelukkig van worden. Laat vrouwen vrij om hun eigen keuzes te maken en zichzelf te zijn. En tenslotte moeten mannen minder bezeten werken, meer aandacht hebben voor de noden van vrouwen, meer tijd besteden aan het gezin en meehelpen in het huishouden.

Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.

Nederland is diep toxisch gepolariseerd. scoort hier toch relatief gunstig. Blijkbaar staat dat los van elkaar. Ons land lijkt een gelukkige samenleving.  Dat is wellicht de reden dat ‘de hele wereld’ naar ons toe wil komen. Als vliegen op de stroop. Hoe lang houden we dit nog vol met alle oorlogsgetraumatiseerden die hiernaartoe komen?

Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten