frits
Frits Bosch is columnist voor De Dagelijkse Standaard.

-Frits Bosch- Is Het Financieele Dagblad een fascistische krant?

Opinie16 jul , 18:16

Ik heb bij herhaling gevraagd aan de redactie van deze krant te stoppen met het verketteren van mensen en partijen wier politieke kleur niet overeenkomt met kleur van de partijen die deze linkse krant ondersteunt. Het Financieele Dagblad noemt hen niet rechts, maar uitsluitend extreem rechts en radicaal rechts. ‘Extreem” rechts staat voor uiterst nationalistisch in combinatie met militant. Dat is geheel niet aan de orde. Het ontmenselijken van mensen is fascistoïde en leidt tot ellende. Willen we ellende of willen we via dialoog de toxische kloof verkleinen? Het lijkt er op dat Het Financieele Dagblad de kloof wil vergroten.

Nog een voorbeeld. De redacteur economie Mathijs Bouman presteerde het een luttel jaren geleden om op de voorpagina en pagina binnenin van Het Financieele Dagblad mensen die rechts waren en rechtse politici ‘rioolwerkers’ te noemen. Ze werken in de stront. Het werd geïllustreerd met tekeningen van mannen die in de druipende stront stonden. Deze bagger mocht blijkbaar van de hoofdredacteur passeren. Ze stonden er blijkbaar achter. Gaat achter deze vrolijke econoom Bouman een fascist schuil? En ook de hoofdredactie?

Tenslotte heeft dit weekend 13-7-24, de hoofdredacteur Sanne Kloosterboer van de “P” editie van Het Financieele Dagblad een interview met de Iraanse documentaire maakster Sahar Meradji, “De dialoog is het enige wapen dat we hebben.” Zij is met haar moeder hierheen gekomen, niet gevlucht maar vanwege moeders werk. Ze maakt documentaires zoals ‘Eigen volk eerst’. Ze interviewt mensen op straat en ontlokt ze uitspraken die vervolgens als “extreem” rechts en “radicaliserend” worden geclassificeerd. Bullshit documentaire en artikel.

Dan is de vraag of Sahar helemaal uit Iran hierheen gekomen is om ‘onze mensen’ zo weg te zetten. In Iran is meer aan de hand, dunkt me. Sahar heeft ernstige discriminatie hier meegemaakt lezen we. Meradhi: “en ja, ik heb racistische dingen meegemaakt. Zo had ik een vriend van wie de oma zeven jaar lang elke keer tegen me zei hoe knap het was dat ik zo goed Nederlands sprak”. “Beste Sanne, we mogen van jou, als kritische redacteur, toch wel verwachten dat je haar tot de orde had geroepen. Een oma die frequent een compliment uitdeelt is niet ‘racistisch’ naar mijn mening, of naar jouw mening toch wel?

Sahar heeft tot slot van het artikel wijze woorden voor ons in petto: “extreem links en extreem rechts leggen beide de schuld van de maatschappelijke problemen bij de ander - en daar begint fascisme.” Sahar en Sanne weten blijkbaar niet wat fascisme inhoudt. Ze begrijpen ook niet dat zij en Het Financieele Dagblad daaraan zelf meedoen door Jan en Alleman extreem, radicaal rechts en radicaliserend te noemen, de ontmenselijking.

We mogen nog veel moois verwachten van Sahar Meradji, Sanne Kloosterboer en van Het Financieele Dagblad.

Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten