1. Home
  2. -Frits Bosch- ESG hype dient woke agenda

-Frits Bosch- ESG hype dient woke agenda

Opinie06 mrt 2023, 13:01
ESG staat voor Enviromental, Social Governance. Het is een benadering voor het plegen van duurzame en maatschappelijk verantwoorde beleggingen. Het is op zich een goede manier om bewust te zijn van de externe impact van investeren en bedrijfsvoering. De zienswijze is circa 25 tot 30 jaar oud. Ik heb de start ervan meegemaakt en heb het zien groeien en bloeien. De laatste pakweg 10 jaar is het verworden tot een hype. Het is tot een methode geworden om, buiten het parlement om, linkse waarden in het bedrijfsleven en bij beleggers te introduceren. Vermogensbeheerders lijken het nergens anders meer over te kunnen hebben dan over ESG en trachten elkaar de loef af te steken. Het behalen van optimaal rendement voor cliënten en deelnemers van de fondsen komt amper meer aan de orde. Onderzoek van The Economist heeft uitgewezen dat het effect op mondiale schaal qua duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid te verwaarlozen is.
Medewerkers van bedrijven en CEO’s wenden hun invloed aan om het bedrijfsleven woke te maken. Beleggingen die niet aan strenge (linkse) eisen voldoen komen niet in de portefeuilles. Diversity officers zijn instrumenteel wat betreft het personeelsbeleid. Kandidaten die niet kunnen aantonen dat ze actief diversiteit bevorderen maken geen kans op een baan. Zo selecteert woke zich door de bedrijfskolom. In de VS komt een tegenbeweging op gang. Blackrock wordt beschuldigd van greenwashing, fake ESG. De ‘ESG Climate Investment Rule’ van president Joe Biden die de 401K beleggingsfonden politiseert wordt door GOP Manchin uitgedaagd. Gouverneur Ron deSantis van Florida, wellicht presidentskandidaat, waarschuwt tegen de ESG trend in zijn nieuwe boek ‘The Courage to be Free: Florida’s blueprint for Florida’.
De situatie is in het Nederlandse bedrijfsleven en vermogensbeheer is al niet anders. De grote bedrijfstakfondsen als ABP en PFZW nemen hier het voortouw. De kleinere fondsen volgen. In hun externe rapportages gaat het vrijwel nergens anders over dan ESG. Seminars gaan steevast over ESG. Deelnemers moeten er terdege van doordrongen worden dat men maatschappelijk verantwoord bezig is. ‘Fossiel‘ is een lelijk woord. Het heeft een link met de klimaat- en stikstof hype in Nederland. Wat start als nuttig is in no time verworden tot een dwangmatigheid. Oppositie is van binnen de sector niet mogelijk op straffe van uitsluiting. Ik heb een kritische column erover geschreven voor een financieel tijdschrift, maar het werd geweigerd want ‘de toon’ was niet goed. D66 heeft strategische posities in institutioneel Nederland ingenomen om woke agenda door te voeren. De Nederlandse universiteiten zijn woke. Dus de trend is niet eenvoudig om te keren. Maar dat zal wel moeten om weer met beide benen op de grond te komen.
Woke is vanuit de VS naar Europa en Nederland overgewaaid. Het is te hopen dat ook de oppositie tegen ESG als hype ook deze kant op komt.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten