2022 heeft overduidelijk gemaakt dat het vertrouwen in politici op een dieptepunt is aanbeland. Nederlanders zijn niet tevreden met de huidige politieke gang van zaken en willen een ander beleid. Ze willen een beleid dat hun belangen voorop stelt want ze menen dat dit nu onvoldoende het geval is. Ze willen het anders maar wel overzichtelijk en degelijk anders. Dat is de reden dat Pieter Omtzigt zo hoog scoort in de peilingen van Maurice de Hond: 30 zetels virtueel! Dat is ongelooflijk en betekent dat als hij dat vasthoudt en een eigen partij bouwt, we premier Omtzigt zouden kunnen krijgen. Omtzigt heeft zich gunstig onderscheiden in de Toeslagenaffaire. Hij heeft een goed boek geschreven over sociaal contract met de burger. Hij weet veel van pensioen en economie. Hij lijkt niet globalistisch, maar nationalistisch. Hij komt degelijk en eerlijk over, maar ook intelligent. Hij liegt niet. Hij grijnst niet. Hij lijkt geen dubbele agenda te hebben. Geen achterkamertjes
politiek. Hij lijkt niet weg te duiken voor verantwoordelijkheid. Hij komt niet telkens terug op iets wat hij heel zeker meende te weten. Hij beschuldigt burgers niet van institutioneel racisme en discriminatie.
Hij lijkt niet identity politics ruim baan te geven. Hij is niet vol van climate change. Hij lijkt boeren niet weg te willen jagen. Hij lijkt de belangen van de burger voorop te willen stellen. Hij lijkt een verademing voor datgene wat we meemaken, al vier kabinetten lang, de wanorde, de verloedering, de achterstelling van eigen burgers, beloven maar niets regelen, praatjes maken, de open grenzen, de dwang. Sigrid Kaag zei dat het tijd is voor een ander beleid. Burgers zijn dat volledig met haar eens, maar niet haar beleid en ook niet dat van Mark Rutte. Omtzigt kan in dat gat springen. Als hij dat tenminste wil, onzekere factor.
De vraag is dan: gaat hij over links of over rechts? Sowieso met VVD, maar zonder Mark Rutte, een rechtser VVD en zonder CDA. Maar welke schil komt dan daar omheen? Bedenk dan dat Omtzigt vele jaren deel heeft uitgemaakt van het CDA. Het CDA is verkrompeld, maar in Omtzigt leeft het onder een andere naam voort. Hij is en blijft deep down inside een CDA’er. Het CDA heeft een linkse bias met nadruk op empathie voor de behoeftige medemens: ruim baan voor immigranten zes decennialang. Welk beleid staat Omtzigt voor? We weten het niet.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Wat we wel weten is dat hij een econometrist is en goed kan omgaan met cijfers. Hij is een terriër die diep onderzoek pleegt zoals in de Toeslagen affaire. Maar als premier zal hij generieker moeten zijn, visie moeten tonen en het voortouw moeten nemen. Hij maakt op mij (nog) niet de indruk dat hij dat kan. Hij is introvert, heeft geen flair, maar daar zijn we klaar mee. Kan hij met stress omgaan en raakt z’n motor dan niet oververhit? Is hij de man die de zaak weer op het spoor zet en alles wat in de vier kabinetten Rutte fout is gegaan, herstelt? Onbekend. Maar juist door die onzekerheid heeft hij voor burgers verwachtingswaarde.
De weg naar landsverkiezingen is nog lang en er kan nog van alles gebeuren. Eén ding lijkt mij vast te staan: burgers neigen meer naar nationalisme dan naar globalisme. Omtzigt zou de kaarten in handen kunnen hebben als draaipunt naar een ander beleid. We gaan het zien! De beste wensen voor 2023!