Wie gisteren de Televaag heeft gelezen, en de 'veren-in-de-poepert' uit het Haagse voorbij zag komen, die kan niet anders dan constateren dat de vader des vaderlands zelf - Willem van Oranje - zijn functie heeft neergelegd.
Wat blijkt, landbouwminister
Henk Staghouwer - wie, hoor ik u zeggen - heeft voor zichzelf de
conclusie getrokken dat hij niet de juiste man op de juiste plaats is, zoals dat ongeveer voor het hele Schwabinet Rutte IV geldt.
Nou ben ik toch redelijk op de hoogte van wat er in den lande gebeurt, zeker als het betrekking heeft op dat Haagse gesticht. Maar ik had nog nooit van de naam Henk Staghouwer gehoord, laat staan dat hij minister van landbouw was. Want gezien de overexposure dacht ik toch echt dat dat ijzeren Christianne was, de vrouw met de grootste ballen van dit Schwabinet.
En dus 'sterft' het zoveelste baantjescarrousel-product
een vroegtijdige dood, omdat liegen en bedriegen of het gedrukt staat blijkbaar toch niet bij iedere politicus een karaktertrekje blijkt te zijn... Of was het nu ook weer een overduidelijk blijk van incompetentie?
Staghouwer stapt dus na 9 maanden vrijwillig uit dat gesticht - waarvan geen hond wist dat hij er überhaupt ook patiënt was - en wordt nu bejubeld of hij decennialang van onschatbare waarde is geweest voor de Nederlandse dictacratie, en zo ongeveer in zijn eentje die spreekwoordelijke vinger in die op doorbreken staande dijk heeft gehouden.
CU-voorman Gert-Jan Segers spreekt over een ’verdrietige dag’. „Negen maanden geleden had Henk de moed om ’ja’ te zeggen toen ik hem vroeg om vanuit Groningen over te komen en minister te worden. Van dichtbij heb ik gezien hoe hij alles heeft gegeven om die pittige verantwoordelijkheid waar te maken. Ook op de momenten dat het zwaar was. In het contact met boeren en vissers zag je dat hij een man van de praktijk was met hart voor de sector. Dan was Henk op z’n best.”
Volgens Segers kenmerkt het Staghouwer dat hij bij zichzelf te rade ging of hij de aangewezen man is om als minister de grote uitdagingen waar de landbouw voor staat, aan te gaan. „Die eerlijkheid kenmerkt Henk ook. Henk zat hier nooit voor zichzelf, maar altijd voor de zaak.”
Coalitiepartijen noemen de stap van Staghouwer dapper. D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag vindt het een „moedig besluit.” Soortgelijke
woorden zijn er ook van minister
Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). „Moedig, persoonlijk besluit van collega Henk Staghouwer”, twittert ze. „Ik respecteer zijn beslissing, bedank hem voor de samenwerking en wens hem het beste toe.”
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven! „Wat een pittig persoonlijk besluit”, reageert fractievoorzitter Sophie Hermans van de VVD. Landbouwwoordvoerder Derk Boswijk van het CDA bedankt Staghouwer voor zijn inzet en zegt net als Hermans veel respect te hebben voor zijn besluit.
En zo gaat het populaire Haagse spelletje 'veertje-prikje' nog wel even door, want 'ontslagen' uit het Haagse gesticht betekent uiteraard niet voorgoed verbannen voor ritjes in de baantjescarrousel. Staghouwer zal ongetwijfeld wel weer ergens opduiken op een positie van belang, als beloning voor 'bewezen diensten.'
Wat deze bewezen diensten echter zijn, zal geen Nederlandse kiezer kunnen vertellen.