-Cultuur onder Vuur- Klimaatverandering, je hebt er geloof voor nodig

Opinie28 dec 2023, 20:00

Veel mensen vragen zich af waarom paus Franciscus zoveel aandacht besteedt aan klimaatverandering. Er zijn zelfs twee pauselijke documenten die zich uitsluitend op deze kwestie richten. De laatste apostolische exhortatie, Laudate Deum, klaagt bitter over hoe het Volk van God geen acht heeft geslagen op eerdere waarschuwingen. De reis van de paus naar de COP28 eco-conferentie in Dubai benadrukt dit trieste evangelie van naderend klimatologisch onheil alleen maar meer.

Meerderheid: geen klimaatcrisis

Een deel van het mysterie achter de intense focus wordt opgelost door te kijken naar een opiniepeiling in oktober onder gelovige Amerikanen en hun houding ten opzichte van klimaatverandering. Paus Franciscus heeft het vooral gemunt op Amerikaanse katholieken die de crisis maar niet begrijpen. Uit de enquête bleek dat de meeste gelovige Amerikanen, waaronder een overweldigende meerderheid van de katholieken, het klimaat niet als een crisis zien. In sommige categorieën neemt het aantal gelovigen dat gelooft in klimaatalarm zelfs af. Gezien het belang van Amerika in wereldzaken hebben deze cijfers een enorme impact op anderen.

Geloofsmysteries gemakkelijker dan klimaatverandering

Het lijkt er inderdaad op dat de meeste gelovige Amerikanen geen vertrouwen hebben in de rampvoorspellingen voor het klimaat. Ze zijn niet overtuigd door de gegevens en hun interpretaties en de intense, bijna religieuze vurigheid waarmee ze aan de bevolking worden opgedrongen. Wanneer de media de meest absurde dingen toeschrijven aan de klimaatverandering, is het resultaat dat niemand er nog in gelooft. Amerikanen vinden het veel gemakkelijker om te geloven in de mysteries van het geloof, zoals de Heilige Drie-eenheid, dan in het dominante dogma van de klimaatalarmisten.

Klimaatverandering is minderheidsgeloof

Het onderzoek met de titel Our Home One Future werd uitgevoerd door het Public Religion Research Institute (PRRI). Begin juni werden 5.192 volwassenen uit 50 staten ondervraagd. De groepen werden onderverdeeld naar religie en ras. PRRI-functionarissen toonden zich verrast en bezorgd over de resultaten. Bij elke meting is de klimaatveranderingscrisis een verliezende zaak. De meeste Amerikanen geloven er niet in. Het geloof in klimaatverandering is een minderheidsgeloof, met slechts 27 procent van alle Amerikanen die erin geloven, een stijging van slechts drie punten ten opzichte van 2014.

Amerikaanse Joden het ‘klimaatgelovigst’

De meeste andere enquêteresultaten tonen ook weinig verandering in de loop der jaren. Amerikaanse Joden zijn het meest geneigd om klimaatverandering te accepteren, met 32 procent die het gelooft. Andere groepen zijn blanke katholieken met 20 procent, zwarte protestanten met 19 procent en 16 procent van de Latijns-Amerikaanse protestanten. De minst waarschijnlijke groep die het klimaat als een crisis ziet zijn blanke Evangelicals, die op 8 procent staan.

Paus: klimaatverandering duidelijk

De enige groep die meer dan een derde van zijn leden telt, is de niet-religieuze groep. Maar zelfs een gewone meerderheid van de niet-religieuze Amerikanen, bekend als nones, zien de aarde in crisis, met 43% die gelooft, tegenover 33% in 2014. Met statistieken als deze is het geen wonder dat de klimaatveranderaars in een crisis verkeren. Hun eerste reactie is ontkennen dat er sprake kan zijn van ontkenning van klimaatverandering. Zoals paus Franciscus verklaart (zonder bewijzen) in Laudate Deum: "Ondanks alle pogingen om de kwestie te ontkennen, te verbergen, te verdoezelen of te relativeren, zijn de tekenen van klimaatverandering hier en in toenemende mate duidelijk."

Twijfel binnen wetenschap neemt toe

De tekenen zijn niet zo duidelijk. Ondanks het overweldigende spervuur in de media dat het klimaatveranderingsparadigma aan het publiek oplegt, hebben de meeste mensen zich nog niet onder de vlag van het paradigma geschaard. Vooral praktisch ingestelde Amerikanen zijn niet overtuigd en eisen dat de andere kant wordt gehoord door te luisteren naar een toenemend aantal wetenschappers, waaronder Nobelprijswinnaars, die geldige vragen hebben over gegevens en conclusies. Geloven in klimaatverandering moet geen daad van blind vertrouwen zijn.

Communicatieprobleem

Het simpelweg ontkennen van deze zorgen zal ze niet doen verdwijnen, maar alleen dezelfde onderzoeksresultaten garanderen. Het beledigen van mensen die het er niet mee eens durven zijn zal mensen ook niet overtuigen. De klimaatveranderingslobby heeft een communicatieprobleem dat mensen afschrikt. Maar als al het andere faalt, kunnen activisten altijd nog beweren dat de echte reden voor de ontkenning van klimaatverandering... klimaatverandering is.

Dit artikel werd geschreven door John Horvat II en verscheen in het Engels op tfp.org. De Nederlandse vertaling is daarna gepubliceerd op de website Cultuur onder Vuur van de stichting Civitas Christiana. Wij hebben deze vertaling met toestemming overgenomen, waarvoor dank!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten