De Italiaanse premier Mario Draghi spreekt zich in het Europees Parlement uit voor een federaal Europa en toetreding van nieuwe lidstaten. Hij wil een ‘pragmatisch federalisme,' afschaffing van vetorecht bij stemmingen en een wijziging van het EU verdrag.
Hij wenst toetreding van Oekraïne. Volgens Draghi heeft de Corona epidemie en de oorlog laten zien dat de EU niet op dezelfde voet door kan gaan en bereid moet zijn forse stappen te zetten. De nieuwe lidstaten zijn volgens Draghi geen bedreiging voor de EU maar juist de implementatie daarvan.
De premier wil voorts geen veto ’s meer zoals nu bij de sancties. De unanimiteitseis moet vervallen en vervangen worden door een gekwalificeerde meerderheid. Dat komt thans neer op de instemming van minstens 15 van de 27 lidstaten die tenminste 65% van de EU bevolking huisvesten.
Draghi kennen we als jarenlange baas van de ECB. In die functie heeft hij er alles aan gedaan om de euro ‘koste wat kost’ overeind te houden en failliete EU lidstaten, waaronder Italië en Griekenland overeind te houden door middel vermogen uit de sterke lidstaten en een negatieve rente ten koste van pensionado’s en spaarders. Dat de EU niet op dezelfde voet door kan gaan en bereid moet zijn forse stappen te zetten is correct, maar dan anders wat Draghi bedoelt. Als de oorlog één ding heeft geleerd, dan is het dat de individuele EU lidstaten op zichzelf moeten vertrouwen, zich beschermen, en niet kunnen vertrouwen op de tandeloze tijger, de Europese Unie.
Dat de unanimiteitseis moet vervallen en vervangen worden door een gekwalificeerde meerderheid is voor de noordelijke lidstaten, de niet-corrupten, een ‘casus belli’, een oorlogsverklaring. Bij toetreding van de acht corrupte en vrijwel failliete lidstaten waar Draghi het overheeft, komt het niet-corrupte deel ernstig in de minderheid te verkeren.
Dáááág vermogen! Dááág pensioenpotten!
De hemel verhoede dat we die kant op gaan. De euro maakt nu al een val omlaag ten opzichte van de dollar. Dat zou eens zo snel gaan. Zandzakken voor de deur!