armand1
Armand Sag is historicus en Turkije-kenner. Hij schrijft voor DDS updates over Turkije. Bron: Armand Sag

-Armand Sag- Gesprekken tussen PKK en overheid gaan door

Opinie03 jan , 18:30

Voor De Dagelijkse Standaard (DDS) schrijft academicus Armand Sag om de dag een rapportage over wat er in Turkije gebeurt. Dat is van groot belang voor ons in Nederland, aangezien Turkije een sleutelpositie vervult in de immigratiestromen van het Midden-Oosten naar Europa, vanwege het simpele feit dat Turkije het tweede leger van de NAVO is, en natuurlijk omdat er veel Nederturken zijn die een band hebben met Turkije. Daarnaast is Turkije een regionale supermacht in het Midden-Oosten.

In Turkije gaan de gesprekken tussen DEM, de politieke tak van PKK, en MHP-leider Devlet Bahçeli door onder toeziend oog van de Kamervoorzitter Numan Kurtuluş van Erdoğan’s AKP. De gesprekken worden gezien als een voorbode van naderende Turks-Koerdische toenadering maar er is verder niks bekend gemaakt over wat er nu precies is besproken.

AKP-parlementariër Hüseyin Yayman stelt dat terreurgroep PKK al in de maand februari zijn wapens zou kunnen neerleggen als een gevolg van deze gesprekken. Oppositiepartij CHP wil vooral dat de nationale eenheid van Turkije als voornaamste uitgangspunt wordt genomen in deze fase. DEM heeft gesteld dat ze ook met SDF in Syrië, een fractie in Noord-Syrië geleid door PKK, in gesprek zullen gaan. De verwachting is dat DEM SDF zal overhalen om zichzelf op te doeken. Oppositiepartij İYİ, een afsplitsing van MHP, zeg dat het nog niet weet of het wel of niet met DEM in gesprek wil gaan.

Overigens rommelt het binnen İYİ nu hun voornaamste woordvoerder en tevens Kamerlid Kürşad Zorlu per direct ontslag heeft genomen en uit de partij is gestapt. Naar verluidt staan nog vier İYİ-politici op het punt om ook ontslag te nemen in de loop van deze week. Een andere ex-parlementariër van İYİ, Aytun Çıray, stelt dat tien İYİ-Kamerleden op het punt staan om over te stappen naar de AKP-fractie binnen het Turkse parlement.

Syrië

In Syrië blijft men nog bezig met de sporen van de voormalige dictator en leider Assad op te ruimen. Nu wordt het onderwijssysteem in Syrie gezuiverd van alle invloeden van Assad en zijn vader. Hakan Fidan, de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken, heeft wel met de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken Bernard Quintin een persconferentie gehad in de Turkse hoofdstad Ankara dat er in Syrië geen plek mag zijn voor terreurgroepen.

Hiermee lijkt Turkije met harde hand te willen bewerkstelligen dat PKK zowel in Syrië als in Turkije (met de toenadering tussen MHP en DEM) geen voedingsbodem meer heeft. Fidan stelt dat Turkije wil dat elke minderheid in Syrië gehoord wordt in de nieuwe staat maar dat alle terreurgroepen Syrië moeten verlaten. De Syrische leider heeft ook gesproken met SDF en dat zou eveneens gaan over het opdoeken van SDF maar ook de opname van SDF-strijdkrachten in het Syrische leger.

Juichen

Op binnenlands gebied lijkt AKP het nieuwe jaar goed begonnen te zijn. Zo bedankte Kamerlid Servet Mullaoğlu van oppositiepartij CHP de AKP-minister van Milieu, Urbanisatie en Klimaatverandering Murat Kurum voor zijn adequate optreden na de aardbeving in Turkije. Hij vond het bewonderenswaardig dat er zo veel huizen in betrekkelijk korte tijd gebouw konden worden onder de AKP. Aan de andere kant zijn er ook geluiden dat de AKP-departementen van het Ministerie de elektriciteitsrekeningen iet hebben betaald, zoals was beloofd, waardoor de nutsbedrijven alles weer afgesloten hebben in de pas opgeleverde nieuwbouw in Hatay.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft in İstanbul een verrassingsbezoek aan een moskee gebracht waar hij met aanwezigen in gesprek ging. Deze week zal Erdoğan ook de jaarlijkse loons- en pensioensverhoging van staatsambtenaren aankondigen en de verwachting is dat de stijgingen fors zullen zijn. Er zijn echter ook geluiden dat het niet of nauwelijks zal stijgen. Het gaat volgens critici niet om een stijging maar om een bijstelling door de gierende inflatie wat dus niet zal bijdragen aan de koopkracht.

Wel heeft AKP veel lof ontvangen voor een nieuwe wetsvoorstel die ze willen indienen als motie. Hierin staat het digitale auteursrecht centraal waardoor kranten niet zomaar elkaars stukken kunnen hergebruiken. Volgens critici zou dit ook eens misbruikt kunnen worden door AKP om journalistieke artikelen die negatief zijn niet te laten hergebruiken door andere kranten.

Armand Sağ (Utrecht, 1984) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast studeerde hij Turkologie (minor) en Internationale Betrekkingen (master) aan de Universiteit Utrecht. Hij is momenteel bezig met zijn proefschrift “Historiography and nation-building in modern Turkey” ter verkrijging van de graad van doctor (Ph.D.) terwijl hij werkt als senior onderzoeker bij het Instituut voor Turkse Studies in Utrecht. In dat kader zijn al verscheidene publicaties van zijn hand verschenen: Historie en Meer: Overpeinzingen van een historicus (2011), Omwentelingen in het Midden-Oosten: Perceptie en Gevolgen (2012; als co-auteur), Leergrammatica van het Turkije-Turks: Antwoorden (2013), Nation-building and historiography in modern Turkey: Anatolia, the Balkan and geographical emphasis (2015), Erdoğan: Perceptie, Reflectie, Analyse (2017, als co-auteur) en nog vele andere publicaties.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten