1. Home
  2. Zwetende NOS-medewerkers programmeren verder op klimaatattitudes: "nooit eerder was er een hittegolf zo laat in het jaar"
hiemstra

Zwetende NOS-medewerkers programmeren verder op klimaatattitudes: "nooit eerder was er een hittegolf zo laat in het jaar"

Geen categorie27 aug 2019, 15:00
Terwijl ik zwetend het toetsenbord met mijn vingers berijd, speelt de NOS handig in op de politieke agenda van de klimaatdrammers. Want dit jaar worden volgens de NOS welgeteld twéé hittegolven gemeten en ook nog eens laat in het jaar: eind augustus. Nou, we zijn meteen overtuigd van het nut van CO2-reductie hoor. Over het mysterie van de verdwenen hittegolven natuurlijk geen woord.
Het criterium van wat precies een 'hittegolf' is, hangt natuurlijk af van wat de meteorologen met elkaar hebben afgesproken over wat een 'hittegolf precies' is, namelijk een periode van relatief extreem warm weer in vergelijking met het gemiddelde van die maand in vergelijking met het gemiddelde van de voorgaande dertig jaren.
Het aanstippen van zo'n dertig graden Celsius op het kwik is in de maand augustus een significante afwijking van het gemiddelde van de maand augustus, dat zo rond de 17 tot 18 graden. In die zin zou ook een periode van drie dagen met een temperatuur van 23 graden Celcius een "hittegolf" kunnen zijn, immers is 23 graden ook dat een significante afwijking van het gemiddelde. Extreem is het echter niet, die 23 graden Celsius. Verder is het opmerkelijk dat de gemiddelde dagtemperatuur geldt voor wanneer het licht is, terwijl het criterium voor een hittegolf stelt dat het slechts één seconde 30 graden moet zijn.
Dertig graden lijkt inderdaad, zeker qua gevoel, vrij 'extreem', maar als je kijkt naar het criterium van 'hittegolf' dan valt het reuze mee. Over enkele uren is het alweer koeler. De zwetende NOS-medewerkers in Hilversum meldden echter geheel andere informatie, die ook reuze interessant is natuurlijk. Althans, voor wat het waard is:

"nooit eerder was er een hittegolf zo laat in het jaar"

De hoogste temperaturen worden overigens in het binnenland gemeten. Zo is het in Drenthe, Overijssel, delen van Gelderland en Limburg enorm warm met temperaturen van boven de 30 graden. Aan de kust is het door een aangename bries vanuit de zee een stukje koeler met zo'n 27 graden. Volgens het KNMI is het best uniek dat een tweede hittegolf wordt gemeten, meestal blijft het namelijk maar bij één.
Afgelopen jaren werden alleen in 1941, 2006 en 2018 een tweede hittegolf gemeten. Dat dit fenomeen van twee hittegolven in één zomer direct een jaar plaatsvindt na de meting van 2018 is wel opmerkelijk.
Het suggereert dat de afgelopen twee jaren wel vaker extreme weersomstandigheden zijn gemeten. Maar of het hierbij gaat om "ruis" of een daadwerkelijke klimatologische trend naar méér extreem weer, want dat is een hittegolf, is maar de vraag. Alleen de toekomst kan dat uitwijzen. Afwachten dus maar....
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten