De kandidate voor het Franse presidentschap heeft een tegenslag te verdurven gekregen die haar kansen op een verkiezingswinst wel eens kunnen doen slinken.
Het is geen vrolijke dag voor Marine le Pen, die na een mooie uitslag in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen hoopt op een winst bij de tweede ronde op 7 mei, over anderhalve week. Hoewel ze zelf natuurlijk goede hoop heeft en verrassingen á la Trump of Brexit niet uit te sluiten zijn, zijn haar daadwerkelijke kansen niet al te groot: hoewel de Franse gevestigde orde weinig trek heeft in de Alexander Pechtold-kloon Macron, is de angst voor de zogenaamd 'extreem-rechtse' partij Front National zo groot dat men zich nog liever achter Macron schaart. Dat alles terwijl nog even gezegd wordt dat er bij Front National allemaal nazi's zitten. Klinkt bekend, of niet?
In dat licht is de keuze voor vervangend partijvoorzitter van Le Pen extra pijnlijk. Om zich volledig op de verkiezingsrace te kunnen storten heeft ze haar positie van partijvoorzitter tijdelijk overgedragen aan een andere persoon. Op zich was dat geen slecht idee geweest, als ze een juiste keuze voor die persoon had gemaakt. De keuze viel namelijk op Jean-François Jalkh, die nou niet bepaald een schone lei heeft. Deze man vond het in 2000 namelijk nodig om luidkeels te zeggen dat hij er helemaal niet zo zeker van was dat de Holocaust echt had plaatsgevonden - hoe dom kun je zijn? Als er ergens veel bewijs voor is, dan is het wel voor de vele miljoenen doden die de uitroeïngspolitiek van de Nazi's teweeg bracht. Niet bepaald iemand die je als partijvoorzitter wilt hebben dus.
Inmiddels is hij de laan uitgestuurd en vervangen door iemand die hopelijk wat slimmere opmerkingen in zijn leven heeft gemaakt, maar de schade is al toegebracht. Het ligt voor de hand dat Le Pen's politieke tegenstanders dit - niet geheel onterecht dus - zullen aangrijpen om te zeggen dat types met dit soort denkbeelden nog teveel invloed in de partij hebben. En dat terwijl Marine juist al sinds het overnemen van de partij van haar vader haar best doet om deze van extreem-rechtse invloeden te bevrijden, die onder haar vader hoogtij vierden.
Nee, de kansen voor een overwinning van Le Pen zijn er - helaas - hiermee niet groter op geworden, en dat is in dit geval haar eigen schuld. Doodzonde.