Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vandaag de kern van de zorgwet van president Barack Obama grondwettelijk verklaard. De overheid mag volgens de hoge rechters burgers dwingen een zorgverzekering af te sluiten.
Omdat Amerikanen die weigeren een zorgverzekering af te sluiten een boete kunnen krijgen, beschouwt een meerderheid van de hoge rechters (vijf tegen vier) de maatregel als een belasting en dat mag de federale overheid landelijk opleggen.
Het verzekeringsmandaat is weinig populair, omdat het indruist tegen de Amerikaanse traditie van zelfbeschikking. Vooral rechtse Amerikanen houden er niet van om door hun overheid gedwongen te worden wat dan ook te doen, laat staan iets te kopen.
De Republikeinen zullen zich dan ook inspannen om de hele wet te schrappen, zodat de Amerikaanse zorg op een verstandigere manier kan worden hervormd. Er moet meer marktwerking komen, niet minder. Van elke dollar die in de Verenigde Staten aan zorgkosten wordt uitgegeven, wordt 50 cent door de overheid besteed. Vooral de ouderenzorg, die geheel door de overheid wordt gefinancierd, is op de lange termijn niet houdbaar, omdat er simpelweg steeds minder werkenden zijn om de zorgkosten van gepensioneerden te betalen.
Verder moet het mogelijk worden dat zorgverzekeraars landelijk zaken doen, zonder dat zij zich in elke staat hoeven te vestigen. De huidige wetgeving, die bedoeld is om monopolies tegen te gaan, heeft juist in de hand gewerkt dat er maar een handjevol grote zorgverzekeringsmaatschappijen in heel Amerika actief is. Die dulden nauwelijks concurrentie, waardoor er niet voldoende innovatie is om de stijging van de zorgpremies te drukken.
Diezelfde grote zorgverzekeraars waren overigens zeer enthousiast over de hervormingen van president Obama. Allicht!
Hopelijk komt Mitt Romney met een beter plan.
Foto:
Witte Huis / Pete Souza