Zonnepanelen zullen overbodig worden, als het aan deze uitvinders ligt.
Zonnepanelen: ze leveren de nodige energie op en ze zouden ook nog eens goed voor het milieu zijn. In landen als Nederland en Duitsland zie je ze steeds meer op daken, waarbij het soms meer paneel dan dak is. Je kunt het mooi vinden of niet, maar iets is zeker: echt heel efficiënt is het in onze landje niet om energie op te wekken met zon. De helft van het jaar is het sowieso bewolkt, waardoor de panelen nauwelijks energie kunnen opwekken. Zonde natuurlijk!
Dus wat doe je als er wolken voor je panelen zitten? Juist: de tilt ze boven de wolken! Dat is precies wat deze uitvinders van NEXTPV dachten toen ze de zogenaamde 'zonneballon' bedachten. Het idee is eigenlijk heel simpel: je plakt wat zonnepanelen op een luchtballon, hangt er een héél lang energiedraad aan en stuurt de ballon kilometers hoog de lucht in.
Oké, zo simpel is het natuurlijk niet, maar dat is wel het idee. De ontwerpers beweren dat ze de praktische problemen hebben opgelost, en dat de ballon makkelijk massaal geproduceerd zouden kunnen worden. Één van de op te lossen problemen was: hoe houden we de ballonnen in de lucht? Vergelijk het maar met een normale ballon: op een gegeven moment is alle lucht eruit en stort hij neer. De oplossing maakt de zonneballon in feite zelfvoorzienend. Een deel van de opgewekte energie zal worden gebruikt om stoffen in de lucht om te zetten tot waterstof, wat weer prima te gebruiken is om het ding in de lucht te houden. Je hebt er dus geen omkijken meer naar eigenlijk.
Voordelen alom dus! Ze zijn relatief goedkoop, je ziet ze nauwelijks en ze nemen geen waardevolle ruimte in op de grond, hooguit om de elektriciteitskabels vast te maken. Het is nog niet bekend wanneer we de eerste zonneballon daadwerkelijk voorbij zullen zien zweven.