Bij WNL Tegenpolen kwam een interessante stelling voorbij: als Klimaatakkoord er eerder was doorgekomen dan had Baudet de verkiezingen niet gewonnen. Volgens voormalig hoofdredacteur Sjuul Paradijs (de Telegraaf) had Baudet inderdaad niet de verkiezingen gewonnen als het Klimaatakkoord - en de daarbij horende debatten - rond de afgelopen verkiezingen speelden.
https://www.youtube.com/embed/RwWlo67A5UM
Het is inderdaad een zeer interessante en goede stelling. We moeten inderdaad toegeven dat Baudet het zeer makkelijk had om met veel bombarie en goede verkiezingsretoriek kiezers achter zich te krijgen. Het Klimaatakkoord was te vaag omschreven en dat wat we wel wisten - verbouwingen van huizen, infrastructuur en onze leefwijze - zou ons leven ingrijpend veranderen. Iets waar veel mensen in Nederland niet op zitten te wachten.
Ook was het veel gehoorde argument dat er 0,0007 graden minder opwarming zou zijn nou niet bepaald iets wat sterk overkwam. Vandaar dat Baudet dit getal tot in de treurnis bleef herhalen om mensen te laten realiseren waar we aan zouden gaan beginnen.
https://twitter.com/thierrybaudet/status/1042172565282869249
Zonder dit Klimaatakkoord had Baudet inderdaad veel minder om tegen aan te trappen. Bij de Provinciale Staten ligt de macht om om de zoveel jaar de bestemmingsplannen van stukken grond te verlengen of aan te passen. Dit maakte dat het qua tijdschema compleet verkeerd uitviel bij de gevestigde orde om juist toen het Klimaatakkoord er doorheen te drukken.
Baudet kon alleen maar winnen door het stuntelen van de gevestigde orde, zijn herhaalde argument dat een stem op de VVD een stem op GroenLinks was werd ook bevestigd doordat de VVD zich in allerlei rare bochten moest wringen om dit akkoord te verantwoorden aan haar kiezers.
De stelling dat Baudet heeft kunnen winnen dankzij het Klimaatakkoord klopt aardig, de hele verkiezingen draaide immers om dit akkoord. Baudet heeft er goed aangedaan om de campagne op het Klimaatakkoord af te stemmen, FvD zag uitstekend dat de plannen niet goed lagen bij de bevolking.