Deze dame bewijst dat je wel degelijk een kwartje kunt worden als je als dubbeltje geboren bent.
De 18-jarige Valery Swope kreeg in maart van dit jaar een telefoontje van Cabrini College, een universiteit waar ze graag naartoe wilde. Men had goed nieuws voor haar: als ze haar eindexamen haalde zou ze toegelaten worden.
"Ik voel me geweldig! Oh God, ik moet het aan iedereen vertellen!"
Vervolgens maakte ze een selfie die ze op Facebook zette. Daarna belde ze haar 'familie': twee medewerkers van jeugdzorg, twee sociale werkers, een kinderrechtenadvocaat en een FBI-agent. Valery leunt zwaar op dit team; ze ziet ze als haar geadopteerde familie.
Haar echte moeder achtte zichzelf namelijk niet in staat om voor een kind te zorgen. Toen Valery geboren werd gooide ze haar in een plastic tas en liet ze haar achter in een verlaten gebouw. Gelukkig hoorde een politieagent de baby huilen en greep hij in.
Valery groeide op in verschillende omgevingen. Ze werd vaak geholpen door jeugdzorgmedewerkers, maar ook door agenten. Ze werd in huis geplaatst bij (verre) familieleden, vreemden en zelfs tijdelijk bij haar moeder. Dat laatste gebeurde toen ze 15 jaar oud was; ze verdween voor enkele maanden en werd misbruikt door allerlei mannen (die uiteindelijk veroordeeld werden tot decennialange gevangenisstraffen).
Met andere woorden, Valery's leven is alles behalve gemakkelijk geweest. Ze heeft meer meegemaakt in haar eerste 18 jaar dan de meesten van ons ooit zullen meemaken.
Dat is triest, maar er is een positieve kant aan dit verhaal. Valery is namelijk ondanks alles een harde werker waardoor ze toegelaten is tot een goede universiteit. Ondanks haar achtergrond kan ze wel degelijk iets van haar leven maken. Toen ze haar diploma in ontvangst nam riep ze uit:
"Ik heb het gered! Ik ben klaar, ik ben echt klaar. En ik heb het gedaan. Ik!"
Valery wil na haar opleiding voor de FBI werken. Daarnaast hoopt ze dat andere kinderen in haar situatie haar verhaal inspirerend vinden en gebruiken als manier om het beste uit zichzelf te halen. Geef de hoop nooit op, zegt Valery, je bent altijd in staat om je doelen te bereiken, ongeacht je afkomst en je verleden.