Yes! Ondanks rampkabinet neemt werkgelegenheid toe

Geen categorie13 feb 2015, 16:00
Ondanks het verschrikkelijke beleid van Rutte II zijn er in het vierde kwartaal van vorig jaar 42.000 banen bijgekomen.
Bijna elke dag hebben wij - en andere websites en kranten - slecht nieuws voor u. ISIS onthoofdt deze of gene persoon, een moskee in dit of dat land is opgeblazen, Pechtold kon weleens in het Torentje terechtkomen, Poetin speelt weer voor tsaar en ga zo maar door. U kunt zich de headlines wel voorstellen (en zelfs vinden op deze site).
Gelukkig is er af en toe - niet vaak, maar soms! - iets positiefs te melden. Het goede nieuws van de dag? Er zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar maar liefst 42.000 banen bijgekomen.
De werkgelegenheid in Nederland is in het vierde kwartaal opnieuw aangetrokken. Er kwamen ten opzichte van een kwartaal eerder 42.000 banen bij, de grootste toename in 3,5 jaar. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Er waren vooral meer banen voor uitzendkrachten en zelfstandigen.
Na twee jaren van banenverlies kwamen er in het tweede kwartaal van vorig jaar ineens meer banen bij dan er verdwenen. De groei was miniem, maar goed, groei is groei. We hadden het toen over 15.000 extra banen. In het derde kwartaal zette die trend zich door: 22.000 nieuwe banen.
Ook niet echt indrukwekkend, maar in het vierde kwartaal is de banenmotor blijkbaar behoorlijk op gang gekomen. 42.000 is een alleszins redelijke prestatie, zeker gezien het feit dat de overheid er alles aan doet om economische groei (en dus ook de toename van de werkgelegenheid) te voorkomen of op zijn minst te beperken.
En dat brengt me bij het volgende (want ja, ieder nadeel heeft zijn voordeel, maar andersom werkt het ook): als Rutte en co. het anders hadden aangepakt was de economie al lang weer op het niveau voor voor de crisis. Zelfs nu zijn er nog 100.000 minder banen in 2008, toen de crisis begon. Dat is zeven jaar geleden. Het is volstrekt abnormaal dat een crisis zo lang duurt - nog even en we hebben een heel decennium achter ons liggen.
Een gezonde economie die veerkrachtig is kan zich in een jaar of twee, drie herstellen. Daar zijn echt geen zeven jaren voor nodig. Het enige wat daar voor nodig is? Lagere uitgaven van de overheid, meer ruimte voor de vrije markt om te doen waar het goed in is: de vrije markt zijn. Banen creëren, met nieuwe producten komen, bedrijven met elkaar laten concurreren waardoor de prijzen omlaag gaan, en ga zo maar door.
Als Rutte II de keuze had gemaakt om de vrije markt centraal te stellen waren we jaren geleden al terug geweest op het niveau van 2008... en waren we nu op weg naar nieuwe hoogtes, nieuwe records, honderdduizenden nieuwe banen, en ga zo maar door. In plaats daarvan herstelt de economie zich bijzonder langzaam en zijn er hele gezinnen die nauwelijks kunnen rondkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten