Nederland wordt steeds meer het Silicon Valley van de Xtc-productie in Europa. De vraag naar kennis neemt ook binnen de criminele circuits enorm toe. Steeds meer criminelen schijnen studenten scheikunde en chemie proberen te ronselen op universiteiten. Dat meldt The Post Online. Vooral
Gelderland wordt flink op de korrel genomen door criminele recruiters opzoek naar pientere Heisenbergjes die wel een zakcentje kunnen gebruiken. Volgens de burgemeester van Westervoort is er zelfs geen haast geen schooldirecteur te vinden die onbekend is met dit fenomeen.
Een echte oplossing is er nog niet. Men overweegt om de studenten te wijzen op de gevaren van het in zee gaan met criminelen middels lespakketten. Of dat genoeg zal zijn moet nog maar blijken.
Scheikunde- en chemiestudenten hebben, als ze een beetje talent hebben, de banen praktisch voor het uitzoeken. De stap om het criminele circuit in te gaan is daarmee dan ook een stuk onaantrekkelijker. De vraag is natuurlijk ook nog op welke manier dergelijke criminelen de studenten over proberen te halen. Wordt er van de studenten verwacht dat ze het hele proces van begin tot eind opzetten, of zou een 'handleiding/boodschappenlijstje' voor de productie van Xtc ook voldoende zijn? Bij het eerste is de drempel natuurlijk véél hoger vanwege het gevaar voor eigen leven van de student in vergelijking tot het tegen betaling opstellen van een dergelijk lijstje waar de criminelen zelf mee uit de voeten kunnen.
In potentie gaat het hier om 126.000
scholieren en studenten die benaderd zouden kunnen worden door de criminelen. Het probleem behoeft dus echt een structurele oplossing en niet een houding van 'een lespakketje is voldoende'.