1. Home
  2. Wordt Moszkowicz uit zijn ambt gezet?

Wordt Moszkowicz uit zijn ambt gezet?

Geen categorie22 apr 2013, 13:59
Vandaag is de grote dag: Bram Moszkowicz hoort of hij zijn beroep mag blijven uitoefenen.
Bram Moszkowicz is één van de kleurrijkste figuren in de advocatuur. Waar spektakel en controverses zijn, daar duikt hij al-tijd op. Daarnaast is hij niet bepaald op zijn mondje gevallen; hij heeft altijd een weerwoord klaar en haalt, indien nodig, keihard uit naar collega's, rechters, en (andersoortige) vijanden.
Daarnaast is Moszkowicz een behoorlijk moedige man. Zo heeft hij Geert Wilders bijvoorbeeld zeer effectief verdedigd tegen mensen die de politicus de mond wilden snoeren. Veel PVV-kiezers zullen hem alleen daarom al van alles en nog wat vergeven.
En dat brengt me bij de zaak tegen hem: zoals de NRC uitlegt vált hem namelijk nogal wat te vergeven. Zo heeft hij de belastingen ontdoken (ik kan me daar nooit druk om maken, maar blijkbaar zijn er mensen die dat werkelijk verschrikkelijk vinden), cliënten feitelijk afgezet, zichzelf niet bijgeschoold (om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in juridisch Nederland), en cliënten - die enorme rekeningen op hun dak kregen - genegeerd. 
In eerste aanleg is Moszkowicz dan ook verteld dat hij op zoek moet naar een nieuwe carriere. De Raad van Discipline schorste hem namelijk niet voor een half jaartje ofzoiets, wat de aanklager wilde, maar zette hem gewoon pardoen uit zijn ambt. Zo grof waren zijn schendingen geweest, aldus de Raad.
Niet geheel onverwacht wilde Moszkowicz dat niet zomaar laten gebeuren. Daarom is hij in hoger beroep gegaan bij het Hof van Discipline.
In het verleden stond dat hof bekend om zijn barmhartigheid, maar de laatste tijd is het veel harder en stringenter. In tweederde van de gevallen wordt het oordeel van de Raad tegenwoordig gevolgd. Als dat bij Moszkowicz het geval is mag hij zijn beroep dus nooit meer uitoefenen.
Hoewel hij ongetwijfeld fouten heeft gemaakt zou dat een enorme aderlating zijn voor Nederland. Moszkowicz is één van de weinige niet-politiek correcte topadvocaten, die zich door niemand het zwijgen laat opleggen. Het wordt er flink saaier op als hij zijn cliënten niet meer mag verdedigen.
Aan de andere kant is er ook goed nieuws: het heeft er alle schijn van dat Moszkowicz wel een baan in de media krijgt als hij uit zijn ambt wordt gezet. Hij geeft zelf aan dat hij bijvoorbeeld wel graag een column zou hebben in een krant (of voor een website?) over de rechtspraak. En iets op (Internet-?) TV doen lijkt hem ook erg leuk.
Dat is dan in ieder geval nog iets, maar als niet-politiek correcte waarnemer moet ik zeggen dat bovenstaand scenario nog altijd niet perfect zou zijn. Moszkowicz moet gewoon weer in ere worden hersteld en zijn vak kunnen uitoefenen. Punt.
De uitspraak volgt vanmiddag om 16:00 uur.
UPDATE:
Het Hof bekrachtigd het oordeel van de Raad. Moszkowicz mag zijn beroep dus niet meer uitoefenen. Voor meer zie de koffiehoek.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten