Het lijkt erop dat EURO 2020 de geschiedenisboeken ingaat als het groenste voetbaltornooi. De Europese Commissie gaat er nieuwe richtlijnen voor de organisatie van voetbaltornooien testen. Het Europees kampioenschap voetbal vindt volgend jaar plaats in onder andere Amsterdam, maar nog elf andere steden zijn gastheer. ‘Kunnen we het tornooi niet winnen, dan zullen we laten zien dat we wel de meest milieuvriendelijke speelstad zijn van het EK’, dachten ze in Amsterdam. De stad schreef daarom een wedstrijd uit waarbij iedereen ideeën mocht indienen dat sport en milieu verbindt.
Van 12 juni tot 12 juli 2020 vindt opnieuw het Europees kampioenschap voetbal plaats. Voor de eerste keer zullen liefst twaalf landen gastheer zijn, een ingewikkelde operatie. Ook Amsterdam mag zich speelstad noemen. In de Johan Cruijff Arena zal op 27 juni 2020 een achtste finale gespeeld worden Behalve Amsterdam vinden er ook wedstrijden plaats in Londen, Rome, Bilbao, Boedapest, Boekarest, Kopenhagen, Glasgow, Dublin, Sint-Petersburg, München en Bakoe in Azerbeidjan. Terwijl alle ogen gericht zijn op de volgende Johan Cruyff zullen enkelingen hun aandacht toespitsen op de gevolgen van zo’n voetbalfeest voor het milieu. Niet om achteraf te zeuren over het gedrag van de toeschouwers die in hun enthousiasme een bekertje in de lucht gooien, wel om organisatoren van voetbalevenementen te helpen bij het verkleinen van de ecologische voetafdruk.
[caption id="attachment_238631" align="aligncenter" width="960"] Bron: Pixabay.[/caption]
Concreet volgen de uitvoerders van TACKLE, zoals het project heet, drie jaar lang de organisatie van meerdere voetbalevenementen, vanaf de totstandkoming tot de opruiming. Ze verzamelen data over het afval en meten de impact op het milieu. De resultaten van het onderzoek zijn uitgemond in Europese richtlijnen voor een milieuvriendelijk voetbalevenement. De richtlijnen zullen getest worden op Euro 2020. Bedoeling is om organisatoren meer bewust te maken van hun ecologische voetafdruk. Ook lokale clubs zullen tips krijgen om zoveel mogelijk het milieu te ontlasten als ze een voetbaltornooi organiseren.
Wat die milieuvriendelijke maatregelen nu juist inhouden, is niet bekend. Statiegeld op plastic bekers zoals men meer en meer op festivals invoert, lijkt praktisch niet haalbaar. Er is ook nog geen oproep gedaan om je eigen drinkbus mee te nemen. Amsterdam, waar GroenLinks mee de plak zwaait, staat te springen om haar steentje bij te dragen. De stad heeft in februari een oproep gelanceerd om Amsterdam duurzamer te maken. Het ging dan meer specifiek om een oproep innovatieve ideeën in te dienen om de thema’s sport en duurzaamheid tijdens EURO 2020 en daarna te verbinden. Toch wel heel toevallig. Wat viel er te winnen? Zes maanden ondersteuning van een netwerk van professionele mentoren en een uitgebreid trainingsprogramma.
Amsterdam kan wel wat laten zien. De stad is een populaire plek om een EK-match te bekijken. Sinds de ticketverkoop 12 juni van start ging, zijn Amsterdam en München de favoriete trekpleisters, na de kaartjes voor de halve finale en de finale. Kaartjes zijn te verkrijgen bij het ticketportaal van UEFA Euro 2020. Eerst moet je een kaartje aanvragen, vervolgens zal de UEFA je al dan niet toelating geven. Pas daarna kan je het ticket betalen. Een maand na de start van de ticketverkoop hadden al 20 miljoen fans uit 213 landen een kaartje aangevraagd.
Ondertussen zijn de kwalificatiematchen volop bezig. België heeft het getroffen en kon tot nu al de wedstrijden winnen. De Belgen zitten met Cyprus, San Marino, Schotland, Rusland en Kazachstan in de groep. Nederland zit in Groep C samen met Duitsland, Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland. Momenteel staat Nederland op de derde plaats en is Oranje dus nog niet zeker van een deelname aan het EK. België staat aan de leiding in haar groep. Ondertussen begint de EK-koorts op gang te komen. Bookmakers kunnen nu al lijstjes verspreiden van de favorieten van Euro 2020. Bij Betway, dat sportweddenschappen organiseert, is Frankrijk de topfavoriet, gevolgd door Engeland en België. Nederland staat momenteel op de zesde plaats, na Duitsland en Spanje maar wel voor Italië, Portugal en Kroatië. Bij webwinkel Bol.com kan je nu al je EK 2020 scheurkalender kopen.
Het lijkt erop dat de keuze om twaalf speelsteden aan te duiden Euro 2020 geen windeieren zal leggen. Voetbalfans trekken door Europa. Het is de ideale gelegenheid voor de Europese Commissie om via een populaire sport het publiek en organisatoren van voetbaltornooien aandacht te vragen voor het milieu. Of hoe de milieugekte nu ook is overgeslagen op het voetbal. Benieuwd of ook de grasmat aan een grondig onderzoek wordt onderworpen.