1. Home
  2. Woningmarkt Amsterdam vastgelopen: 'Hoe linkser het beleid, hoe hoger de woningprijzen'

Woningmarkt Amsterdam vastgelopen: 'Hoe linkser het beleid, hoe hoger de woningprijzen'

Geen categorie07 jan 2019, 14:00
De woningmarkt van Amsterdam is volledig vastgelopen. Eerder al kwam de afzwaaiende voorzitter Sven Heinen in het nieuws vanwege het nieuwe erfpachtsysteem. Dat was volgens hem 'nog slechter dan het vorige' en dat terwijl gezinnen geen huizen meer kunnen kopen. De politiek faalt dus telkens weer en Heinen stapt vandaag op als voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam. Hij liet met niet mis te verstane woorden weten waar volgens hem het probleem ligt: "Ik hoorde vorig jaar voor de verkiezingen veel beleggers met vastgoed in Amsterdam zeggen dat het college hen niet links genoeg kan zijn. Want hoe linkser het beleid, hoe meer sociale huurwoningen, hoe schaarser de koopwoningen, hoe hoger de prijzen." zo vertelt hij AT5.
Op dit moment zijn alle vormen van huisvesting lastig te vinden vanwege de door Rutte toegestane overbevolking van Nederland. Hierdoor stijgen de prijzen enorm snel want er is nu eenmaal meer vraag. Ondertussen steken tal van gezinnen zich weer in de schulden om een huis te kunnen kopen voor te hoge prijzen. Maar de groei neemt af. Door de hoge prijzen en de tekorten zitten nog maar weinig mensen te wachten op het kopen van een huis in deze omstandigheden. Het is dan ook de verwachting dat de huizenmarkt gaat corrigeren. Daarvoor moet er echter eerst worden gebouwd. 'Bouwen, bouwen, bouwen' roepen de PvdA en ook de VVD. Lekker makkelijk natuurlijk, maar deze situatie was te voorkomen geweest.
Sven Heinen zelf kon óók geen woning vinden in Amsterdam. En dus moest hij zijn heil elders zoeken. Nu woont hij met zijn gezin in Diemen, dat aan de rand van de stad ligt. Volgens hem moeten we ook af van het idee dat iedereen maar 'in het centrum' moet wonen. Dat is natuurlijk een onmogelijke eis, daarom ziet hij kansen bij het ontwikkelen van een randstedelijk metropoolgebied: "De oplossing ligt in de ontwikkeling van de metropoolregio. Mensen moeten zich meer gaan verspreiden." Dat gebied moet er komen zodat er minder druk op de woningmarkt in de stadscentra komt. Geen slecht idee.
Naast de bevolkingsgroei spelen dus ook infrastructurele problemen een rol in de reden waarom mensen zo dicht mogelijk bij het centrum willen wonen. Maar dat kan veranderen zodra dat metropoolgebied er komt. Zo stelt Heinen: "Dat kan alleen door een enorme slag in de infrastructuur, vooral in het openbaar vervoer rond Amsterdam maar eigenlijk in de gehele Randstad. Blijven die investeringen achterwege, dan blijft de trek naar de stad in stand. En blijven de huizenprijzen dus stijgen." Maar voor het zover is moet er wel een plan liggen en geld om die investeringen te doen. Zijn idee klinkt in ieder geval veelbelovend. Nu maar hopen dat de Gemeente Amsterdam haar oor neigt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten