Windmolens eisen ook mensenlevens

Geen categorie20 aug 2010, 16:30
Witstaart adelaar gedood door windmolen
Dat windmolens geen vogelvrienden zijn weten we inmiddels al zo langzamerhand. Simon Rozendaal van Elsevier noemt ze daarom steevast vogelgehaktmolens. Maar dat ze ook mensenlevens eisen, is nauwelijks bekend.
Een interessante website over ongelukken met windmolens is hier te vinden.
Tot nu toe staat de teller op 69 doden. Om dit getal enigszins in perspectief te plaatsen, zij in herinnering gebracht dat de VN het aantal dodelijke slachtoffers van de grootste kernreactorramp in de menselijke geschiedenis, Tsjernobyl, op 60 heeft becijferd. Behalve in Tsjernobyl zijn er met kernreactors voor elektriciteitsproductie bij mijn weten nooit dodelijk ongelukken gebeurd, terwijl de elektriciteitsproductie van kerncentrales een veelvoud is van die met windmolens.
Tja, wind (als het tenminste waait) is gratis, maar per kWh zijn de kosten van windmolens toch een veelvoud van die van elektriciteitsproductie op basis van fossiele brandstoffen en kernenergie. Bovendien, elektriciteit vormt maar een beperkt deel van ons totale energieverbruik. Om technische redenen mogen intermitterende energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, door de bank genomen niet meer dan 20% van de elektriciteitsproductie voor hun rekening nemen, want anders kan de stabiliteit van het net in gevaar komen met stroomonderbrekingen als gevolg. En in vergelijking met de wind en de zon zijn landen als Saoedi-Arabië en Rusland door de jaren heen uiterst stabiele en betrouwbare leveranciers gebleken. Wat moeten ze immers anders met hun belangrijkste exportproducten doen?
De suggestie dat de genoemde vormen van 'duurzame' energie over enkele tientallen jaren in het grootste deel van onze energiebehoefte kunnen voorzien, is op heroïsche veronderstellingen gebaseerd. Of, om het wat nuchterder uit te drukken: volkomen uit de lucht gegrepen.
Dat betekent natuurlijk niet dat er niet naarstig naar betaalbare vormen van alternatieve energie zou dienen te worden gespeurd. En daar mag wat mij betreft ook wel overheidsgeld naar toe. Maar de Heilige Graal is tot dusver nog niet gevonden. Helaas! Ik kan er ook niets aan doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten