De PVV-leider vindt dat Griekenland de eurozone moet verlaten. Het liefst vandaag nog. Na het Griekse referendum van gisteren, waarbij zo'n 61% van de Griekse kiezers liet weten niet akkoord te willen met de door Europa gestelde eisen, is het debat in de politiek losgebroken. Sommige landen en partijen willen blijven onderhandelen met Athene. Met name Frankrijk wil de moed wat dat betreft nog niet opgeven (wat vrijwel zeker zo is omdat de Fransen zich enigszins met de Grieken identificeren; de euro is eigenlijk ook te duur voor hen, Frankrijk is een relatief zwak land met hoge overheidsuitgaven, etc.).
PVV-leider
Geert Wilders houdt er een iets andere mening op na. Hij laat in een verklaring aan de pers namelijk weten dat de nee-stem wat hem betreft automatisch moet lijden tot een Grexit - vrijwillig of niet.
"Het Griekse Nee moet leiden tot een spoedig vertrek van Griekenland uit de eurozone: een Grexit dus. Hoe eerder hoe beter."
Hij voegt daar aan toe dat premier Rutte "ons beloofd heeft dat we de miljarden (inmiddels meer dan € 25 miljard) aan Nederlands belastinggeld dat de afgelopen jaren in de Griekse bodemloze put is gestort, zouden terugkrijgen." Wilders:
"Ik zal hem aan die belofte houden."
Hij gaat verder:
"Vandaag is het begin van de ontmanteling van de eurozone, hoe eerder er een einde komt aan die perverse transferunie; hoe eerder Nederland de eurozone en de EU verlaat, hoe beter."
Zoals het er nu uitziet gaan de eurozonelanden en Griekenland weer in gesprek met elkaar. Hoewel premier Tsipras zijn flamboyante en controversiële minister van Finanicën, Yanis Varoufakis,
aan de kant heeft gezet is de uitkomst van die gesprekken nog altijd onduidelijk. Met name Duitsland en Nederland lijken aan te sturen op een Grexit. De Zuid-Europese landen voorkomen dat het liefst, maar zijn financieel te afhankelijk van het noorden om zich er echt tegen te verzetten als de financieel sterke lidstaten de knoop willen doorhakken.