Lange tijd leek het erop dat de met veel bombarie aangekondigde coalitie van Geert Wilders en Marine Le Pen niet voldoende partijen kon vinden om van start te gaan. Maar het is ze dus toch gelukt.
Een EU-correspondente genaamd Giovanna Pancheri werkzaam bij de Italiaanse televisiezender Sky had de primeur: Geert Wilders en Marine Le Pen hebben het dus tóch voor elkaar gebokst:
Fonti: @MLP_officiel ce la fa a formare il suo gruppo euroscettico: 43 eurodeputati per 7 stati membri
Giovanna Pancheri (@giopank) 10 juni 2014
Nel nuovo gruppo con FN: Lega, Pvv Olanda, Fpo Austria, Vlaams Belang Belgio, Congresso nuova destra Polonia e Ordine e giustizia Lituania
Giovanna Pancheri (@giopank) 10 juni 2014
Voor wiens Italiaans te wensen overlaat: Le Pen en Wilders hebben dus vijf andere partijen gevonden om tezamen een groep in het Europees Parlement te vormen. Opgeteld bij hun eigen Front National en PVV komen ze dus uit op zeven partijen uit zeven landen. Dat getal is belangrijk, want voordat je een groep mag vormen moet je inderdaad aan dat minimumvereiste komen.
Weinig verrassend is het dat het Vlaams Belang uit België, Lega Nord uit Italië en de FPÖ uit Oostenrijk zich bij het Nederlands-Franse duo hebben gevoegd. Alledrie deze partijen waren hier reeds vóór de Europese Parlementsverkiezingen van vorige maand duidelijk over: ze wilden er dolgraag bij.
Maar dat het Poolse 'Congres van het Nieuwe Rechts' (KNP) bij Wilders' fractie komt, is opmerkelijk. De Polen waren een deel van Nigel Farage's eurosceptische groep, maar verkiezen kennelijk liever te zitten bij de meer sociaal-conservatieve Le Pen. De Poolse europarlementariërs staan er immers om bekend graag het vrouwenstemrecht te willen afschaffen, de doodstraf in ere te herstellen en het homohuwelijk af te wijzen. Farage is ze waarschijnlijk liever kwijt dan rijk.
Ook de Litouwse Orde en Gerechtigheid-partij (PTT) is een vreemde eend in de Wilders-en-Le Pen-bijt. Niet omdat ze zo extremistisch zijn als de KNP uit Polen, maar omdat ze gewoon een centrumlinkse politiek voeren. PTT was in 2005 vóór toetreding van Litouwen tot de Europese Unie en sluit graag electorale pacten met de Litouwse zuster van de PvdA. Kortom: de Litouwers zijn in de gloednieuwe fractie nogal de wild card.
Maar dat de Litouwers wat linksig zijn, dat zal Wilders en Le Pen niet zoveel kunnen schelen. Ze kunnen in het Europees Parlement van start met hun fonkelnieuwe coalitie van zeven eurokritishe partijen, en nog mooier voor het tweetal: na al het gedoe over 'Minder Marokkanen' en Joodse zangers in de oven stoppen mogen ze eindelijk eens hopen op wat positieve media-aandacht.