De gesprekken rondom het Klimaatakkoord duren nogal lang, maar minister Wiebes (VVD) vindt dat helemaal niet zo erg. Toch wil hij dat het allemaal net iets sneller gaat, want er zijn nog genoeg dingen te bespreken. Daarnaast vindt hij het niet concreet genoeg, want de plannen die er nu zijn, zijn zeer moeilijk te kwantificeren. Het is in elk geval wel duidelijk dat niemand verplicht iets aan zijn of haar woning hoeft te doen.
Een van de ideeën was om mensen te gaan verplichten iets aan hun huis te doen, maar dat ziet Wiebes niet zitten. "Het afsturen van regels op mensen gaat ons nu te ver. We willen het verleidelijk maken om je huis aan te passen en te isoleren." Maar hoe de overheid dat voor elkaar gaat krijgen, is nog niet duidelijk.
Dat geldt ook voor een andere energieverbruiker waarmee bijna elke burger te maken heeft: de auto. "Als het gaat om de stimulering van elektrische auto's dan gaan we tot 2025 door, omdat anders te weinig mensen overschakelen", zegt Wiebes. Maar hoe dat precies in zijn werk zal gaan, is nog niet besloten. Wel zegt het kabinet dat er afspraken moeten komen met werkgevers en leasemaatschappijen.
Het afsturen van regels gaat te ver, maar mensen 'verleiden' (lees financieel dwingen) om bepaalde keuzes te maken, dat kan dan weer wel. Dat heet tegenwoordig 'nudging', mensen verleiden om gedrag aan te passen door stimulansen. Het tast alsnog de vrijheid aan van de burgers, want lastenverzwaringen op bepaalde producten of diensten raakt de reële keuzevrijheid van mensen aan. Het is namelijk moeilijker om bepaalde producten of diensten dan te consumeren.
In elk geval klinkt dit beter dan het verplicht laten verbouwen van de huizen. Dat zou dan ook gepaard gaan met subsidies of fiscale regelingen. Zoals dat soort programma's altijd bevatten. Het kost uiteindelijk meer geld en wie moet dat betalen? De burgers.