Het besluit van het Ziekenhuis Gelderse Vallei om selectieve abortus op foetussen met het syndroom van Down toe te staan, zorgde voor de nodige commotie. Er is nu zelfs een werkgroep in het leven geroepen om in actie te komen. Een goede ontwikkeling.
Trouwe bezoekers (en lezers van mijn artikelen) op deze site weten dat ik persoonlijk heel erg weinig op heb met abortus, en dan druk ik me voorzichtig uit. Al verschillende keren heb ik mijn kritiek op de huidige wetgeving en praktijken hier in Nederland geuit. Lang niet iedereen op deze site is het met mij eens, logisch zegt u, DDS is geen christelijke site, en daar heeft u een punt, al zijn er gelukkig ook heel veel niet-christenen tegen abortus.
Ook over de zaak in Ede schreef ik een blog op DDS. Onder de titel 'Upside Down' betoogde ik dat het Downsyndroom onterecht een negatief imago heeft. Ook die kinderen hebben recht op leven, helaas zien veel foetussen met het syndroom van Down nooit het levenslicht. Dat artikel kunt u hier terug lezen.
Nieuw hoofdstuk
Vandaag werd er een nieuw hoofdstuk aan het verhaal 'Ede en abortus' toegevoegd. Het Reformatorisch Dagblad meldde vanmorgen op haar website het volgende:
Dat heeft J. D. van Nifterik uit Opheusden, een van de initiatiefnemers, donderdagochtend desgevraagd bevestigd. Woensdagavond vergaderde de werkgroep. SGP-fractievoorzitter Van der Staaij was erbij, evenals medewerkers van de Nederlandse Patiënten Vereniging. Later donderdag gaat de website geenabortus.nl online. Bij voldoende belangstelling volgt later een stille tocht om Ziekenhuis Gelderse Vallei.
De website geenabortus.nl is inmiddels in de lucht. Over sober gesproken! De website telt maar liefst drie kleuren; wit, zwart en blauw. Geen foto's, een aantal bestanden die u kunt downloaden, een oproep om de pagina te delen (bij deze) en een emailadres. Alleen het hoognodige, het heeft wel iets.
Initiatiefnemers
Op de website zijn geen namen te vinden van de initiatiefnemers. Het RD-artikel helpt ons iets verder op weg. Onder andere SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zit achter de acties. Uit het bericht is niet op te maken of Van der Staaij deel uit maakt van de werkgroep, of dat hij enkel een eregast/erelid is, maar betrokken is hij in ieder geval. Dat is mijns inziens een goede zaak. Abortus is één van de speerpunten van de SGP en dan moet je af en toe ook laten zien dat het echt prioriteit heeft. Met dergelijke acties laat de SGP zien dat abortus nog steeds pijn doet.
Ook de naam van J.D. van Nifterik wordt genoemd. Over hem is op google weinig te vinden. Een J.D. van Nifterik uit Opheusden heeft in ieder geval een multimediabedrijf, dat zich onder andere bezig houdt met reclames. Als deze twee Van Nifteriken (als dat de correcte meervoudsvorm van Van Nifterik is) dezelfde persoon zijn, heeft men aan die initiatiefnemer vast een hele goede.
Draagvlak
Tegelijkertijd maak ik me echter zorgen. Is de werkgroep wel breed genoeg opgezet? Ik wil niet zifterig doen, maar als men echt een breed draagvlak in de samenleving wil creëren tegen abortus, zullen niet alleen stemmers van de SGP (en de CU) de kar moeten trekken. Dan redt je het niet. Ook de niet-christenen (cq. stemmers op niet christelijke partijen) tegen abortus zijn dan nodig. De grote vraag is of de werkgroep niet zo'n hoog christelijk gehalte heeft dat het niet-SGP/CU'ers afstoot. Dat zou namelijk jammer zijn.
Hopelijk houdt de werkgroep hier rekening mee. Misschien is dit dan het ochtendgloren van een hoopvolle toekomst voor al wat leeft.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman