Week 34 alweer. De week van hevige onrust in Egypte; mogelijk gifgas in Syrië, waarvan we niet weten wie het gedaan heeft; nieuw geld voor de Grieken; uitgelekte FED notulen (en daardoor stijgende rentes overzee); en in Nederland natuurlijk de week van de CBS-cijfertjes en de voorgenomen beursgang van staatsbank ABN Amro. Gebeurde er nog wat in Brussel eigenlijk? Hieronder een overzicht van enkele zaken die ik er uitgelicht heb.
Afgelopen weekend
publiceerde minister Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid samen met de Britse publicist David Goodhart een brief in de Volkskrant waarin hij Brussel waarschuwde, dat hele groepen laagopgeleiden de dupe dreigen te worden van massale arbeidsmigratie, die door het vrije verkeer van personen mogelijk is geworden. Met name wordt gevreesd voor 'hordes' Bulgaren en Roemenen die per 1 januari zich ook vrij mogen vestigen in ons land. Op twitter werd vervolgens dat hele rapport van Goodhart afgekraakt, zeker het statistische deel, maar dat terzijde.
De nieuwe werkweek opende met
berichten over het geweld in Egypte. Precair daarbij is natuurlijk wat er gebeurt met de toegezegde EU hulp van 5 miljard aan het door een burgeroorlog verscheurde land. Het lijkt er op dat deze steun voorlopig bevroren is, maar niet definitief van tafel.
Ronduit komisch vond ik het bericht, dat de EU alsnog in een
1-aprilgrap was getuind, verzonnen door de vrij onbekende Belgische website Pagtour. Het dagelijks bestuur van de
Europese Unie, de Europese Commissie, reageerde per brief op de zogenaamde bouw van een tweede start- en landingsbaan bij het vliegveld Charleroi. Maar dat was dus een eerder dit jaar verzonnen grap. Hilarisch.
Op dinsdag trof me het bericht dat volgens verwachting veel
Roemenen en Bulgaren zullen afreizen naar Duitsland als per 1 januari de beletselen wegvallen om zich permanent in een ander EU land te vestigen. De onderzoekers van het Instituut voor Arbeidsmarkt- en Beroepsonderzoek (IAB) verwachten dat de toestroom zal verdubbelen als inwoners van die landen per 1 januari aanstaande vrij mogen vestigen in de overige EU lidstaten. Gelet op de enorme verschillen tussen genoemde landen en de rijke West-Europese is die verwachting meer dan gewettigd. In Brussel gelooft men blijkbaar nog in sprookjes.
Opvallend bericht op woensdag was de
mededeling van ECB bestuurder Asmussen dat er voor Griekenland voorlopig geen nieuw steunpakket in de maak is. Dat was daarom zo opmerkelijk, omdat zowel de Duitse minister van Financiën Schäuble als onze eigen minister van Financiën én voorzitter van de Eurogroep Dijsselbloem, juist wel van mening waren dat de Grieken na 2014 opnieuw geholpen moeten worden. Sinds het IMF er de brui aan heeft gegeven botert het klaarblijkelijk niet zo goed meer binnen de troika.
Donderdag werden we overspoeld met
'goede' berichten over een herstel van de economie van de eurozone. Maar zoals ik heb laten zien zijn die berichten vooral gebaseerd op
'wishful thinking' en minder op de economische realiteit. Ondanks
de mooie woorden van ECB bestuurder Ewald Nowotny, dat er voorlopig geen renteverlaging aan zit te komen, 'omdat het economisch weer beter gaat met de eurozone'. De Brusselse 'goed nieuws show' draait op volle toeren. Niets nieuws onder de zon dus. Het enige wat echt uit deze cijfers blijkt is, dat de economieën van de twee grootste landen, Duitsland en Frankrijk, verder divergeren in plaats van convergeren. En de oorzaak daarvan kennen we intussen.
Tegelijkertijd
waarschuwde DNB, dat door de eurocrisis de arbeidsmarkt verstoord dreigt te raken. Er is sprake van een duidelijke mismatch tussen vraag en aanbod binnen de eurozone. Maar ook dit bericht verwondert niemand meer, wat functioneert in EU-verband eigenlijk wel goed? Als men niet eens in staat is de kosten van (internationaal) mobiel telefoonverkeer te harmoniseren, wat lukt er dan wel?
Is er dan werkelijk helemaal niets positiefs te melden uit Brussel? Ja toch, met hulp van oplettende lezers.
IJsland heeft te kennen gegeven de onderhandelingen over een eventuele toetreding tot de EU te staken. Ze zijn het zat.
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.