Het gaat zowaar de goede kant op.
Ik maak me al lange tijd druk om het gebrek aan respect dat Nederlanders hebben voor hun eigen privacy. Natuurlijk, een significant deel van de bevolking vindt het niet kunnen dat de staat iedereen zomaar kan afluisteren, maar keer op keer blijkt uit peilingen dat de meerderheid het allemaal wel prima vindt.
Ook de bezigheden van bedrijven interesseren de gemiddelde Nederlander geen bal. Ja, ze verzamelen informatie, maar hé, wie doet dat niet? En dat ze die informatie verkopen is vervolgens ook 'logisch,' aldus het slachtoffer / de consument.
Tenminste, dat is hoe veel Nederlanders lange tijd dachten over hun recht op privacy. Gelukkig is daar langzamerhand verandering in aan het komen. Zie hier de meest recente peiling van Ipsos:
De privacy-discussie laat de Nederlander in vergelijking met een half jaar geleden minder onberoerd. Toen maakte 44% zich geen zorgen over privacy op het internet, nu is dat percentage afgenomen tot 32%.
In een leuke afbeelding ziet dat er als volgt uit:
Met andere woorden, er is daadwerkelijk een verbetering te zien... maar het slechte nieuws is dat de meeste Nederlanders zich er géén zorgen over maken. Hopelijk zet de huidige trend zich door en verandert Jan met de Pet binnenkort ook in een privacy-warrior pur sang. Het enige dat we daarvoor moeten doen is telkens weer verhalen delen over deze problematiek. Hoe meer mensen ontdekken dat de staat en bedrijven echt alle mogelijke informatie over ze verzamelen, hoe meer mensen zich daar tegen zullen verzetten.
Dan nog iets: hoewel het een hele verbetering is dat meer mensen bang zijn dat het recht op privacy straks niet meer bestaat als het aan bedrijven ligt, zou het mooi zijn als men hetzelfde begint te denken over de activiteiten van de staat. Anders dan veel Nederlanders denken is de staat namelijk gevaarlijker dan een bedrijf, ja, ook als het bedrijf zo groot is als ING of Google. Zij kunnen u en mij namelijk niet laten opsluiten omdat we onwelgevallige meningen hebben. De staat wel.