+De BBC wil afstappen van de christelijke jaartelling, om niet-christenen niet voor het hoofd te stoten. Althans, de BBC blijft de christelijke jaartelling als de meest gangbare gebruiken, maar het mag niet meer zo heten. Before Christ heet nu before Common Era, en After Christ - u raadt het al, zo moeilijk is het niet - After Common Era. Het voorstel heeft veel verontwaardiging gewekt. Het wordt als typisch dhimmi-gedrag gezien, waarbij de christelijke wereld opnieuw buigt voor de verongelijkte opdringerigheid van de islam. Hoewel de naam Allah nergens valt, is zijn invloed in het Europa van vandaag alomtegenwoordig. Anderen zien er weer een postmodern ongeluk in. Voor de postmodernen is geen enkele jaartelling veilig (zie daarover een leuk stukje van Afshin Ellian op de website van Elsevier).
Zelf kon ik me aanvankelijk niet voorstellen dat het voorstel serieus was bedoeld. Zijn ze daar bij Radio Londen, waar wij in het bezette Nederland tijdens de onderduik stiekem naar luisterden, nu helemaal gek geworden? Mijn eerste gedachte was dat het wellicht de bedoeling was om een discussie uit te lokken over de absurditeit van de hedendaagse 'botsing der beschavingen'. Want sinds wanneer durft de BBC, lang de beste en meest onafhankelijke nieuwsvoorziening ter wereld, niemand voor het hoofd te stoten? Maar het moet gezegd: mij valt tegenwoordig ook op hoe politiek correct de Britse media zijn. Niet de tabloids, die voor het massapubliek op de thuismarkt produceren, maar de internationaal gerespecteerde, zoals de BBC, en ook de FT, The Economist, The Independent en The Guardian. Het lijkt wel alsof de Thatcher-jaren er nooit zijn geweest en het Verenigd Koninkrijk - een natie van shopkeepers - nog braaf onder een linksige deken ligt. Het kan natuurlijk ook commerciële redenen hebben. De Britse academische wereld wil wereldwijd aan de weg timmeren, en de klanten komen tegenwoordig ook uit India en kapitaalkrachtige oliestaten. De dagen van het Britse Rijk bestaan niet meer, maar er is nog wel een 'Common Era' (alsof het Britse Gemenebest nog steeds de toon zet).
Mij lijkt het een onzalig plan, dat uitgummen van Jezus Christus, al kun je natuurlijk ook zeggen dat hij met zo'n begrip als 'Common Era' pas echt universeel is geworden. Maar als er dan toch een alternatieve jaartelling moet komen die meer aansluit bij de ervaringen van de moderne tijd, zou ik een ander voorstel willen doen. Was het niet Friedrich Nietzsche - hij is tegenwoordig erg 2.0 (zie mijn bijdrage op de Dagelijkse Standaard van gisteren) - die het begrip 'de dood van God' heeft gemunt? In de christelijke jaartelling moet dat een belangrijk moment zijn, minstens zo belangrijk als de geboorte van Christus (die ook niet het eeuwige leven op aarde had). Tegelijk leven wij als (post)moderne mensen allemaal in de schaduw van Adolf Hitler, niet alleen de meest duivelse figuur die het Avondland heeft voortgebracht, maar ook degene die de meeste sporen op ons denken heeft nagelaten. Het gebod van 'nie wieder' ligt aan de basis van elke politieke correctheid en is in de blogosfeer een eeuwig wederkerende Godwin. Er is dus wel reden voor een nieuwe jaartelling voorbij goed en kwaad. Als startpunt kom ik dan uit op het jaar 1889 (precies honderd jaar na de Franse revolutie en honderd jaar voor de val van de Berlijnse Muur, maar dat is historisch toeval). Waarom 1889? In dat jaar werd Nietzsche, de profeet die het moderne nihilisme heeft voorzien en voor menig christen als Antichrist in herinnering blijft, na een bliksemschicht door waanzinnigheid getroffen. En nog belangrijker: in dat jaar werd in het Oostenrijkse grensstadje Braunau ook Adolf Hitler - meer dan wie ook de belichaming van de antichrist - geboren. Ongelovigen zullen dat puur toeval vinden, maar gelovigen die de dingen graag in een betekenisvol verband zien zal het te denken geven.
Volgens de postmoderne tijdrekening leven wij nu dus in het onchristelijke jaar 122 a.H. (after Hitler). Het is maar dat u het weet. Als ik ooit een dubbel paspoort aanvraag, laat ik daarin door een gemeenteambtenaar als neutraal alternatief voor mijn geboortejaar 1957 het jaar 68 a.H. noteren. Ik stoot noch gelovigen, noch ongelovigen graag voor het hoofd.