1. Home
  2. We houden de hand op de knip

We houden de hand op de knip

Geen categorie25 mrt 2014, 13:59
Het wil maar niet vlotten met de conumentenbestedingen. Ook afgelopen januari hield de consument zijn hand op de knip.
Vandaag kwam het CBS met de consumentencijfers van januari. In hun conjunctuurbericht gaven zij aan dat huishoudens in januari 1,5 procent minder hadden besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Dus géén correctie ten opzichte van de Sinterklaas en Kerstmaand december, nee, appels-met-appels: anderhalf procent minder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.En zoals u in onderstaande grafiek kunt zien is dat al voor het tweede jaar op rij, want ook in januari 2012 daalden de bestedingen al fors:
Verwonderen doet dat natuurlijk allerminst: er heerst teveel onzekerheid over de economie, de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de internationale politieke ontwikkelingen. Ondanks een kleine opleving in november en december van vorig jaar (die voornamelijk werd veroorzaakt door autoverkopen om te profiteren van een belastingvoordeel), is er eigenlijk vanaf medio 2011 (!) sprake van teruglopende bestedingen door Nederlandse huishoudens. Het CBS zegt:

"In november en december 2013 groeiden binnenlandse consumptieve bestedingen weer iets, na bijna tweeënhalf jaar van krimp. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. De bestedingen aan duurzame goederen waren in januari 1,2 procent hoger dan in januari 2013. De uitgaven groeiden aanzienlijk minder dan in november (4,7 procent) en december (5,9 procent) vorig jaar. Huishoudens kochten in de laatste maanden van 2013 veel nieuwe auto’s. De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen krompen met 2,6 procent. Ook verbruikten de huishoudens door het relatief zachte weer veel minder gas voor verwarming. Ze besteedden 9,8 procent minder aan overige goederen, waaronder energie."

Opvallend is de forse terugval van de uitgaven aan voedings- en genotmiddelen, temeer daar de BTW (en accijnzen) op die goederen fors zijn gestegen. Het is bovendien een indicatie dat veel mensen gewoon te weinig geld hebben. Of anders gezegd: de prijzen liggen op een te hoog niveau. Toch is er ook goed nieuws te melden. Volgens de 'consumptieradar' van het CBS lijkt er een kentering aan te komen. Volgens de Consumptieradar van maart 2014 zijn de omstandigheden voor de consumptie van Nederlandse huishoudens minder ongunstig dan een maand eerder:

"Ten opzichte van de Consumptieradar van februari is van alle indicatoren nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Vijf van de zes indicatoren verbeterden, een indicator verslechterde. Twee indicatoren in de Consumptieradar liggen boven hun gemiddelde van de afgelopen jaren. Per saldo waren de omstandigheden voor de consumptie in maart minder ongunstig dan in februari. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen."

Daar komt bij dat volgens diezelfde radar de consumenten een stuk minder somber waren over de werkloosheid en ook minder somber over hun eigen financiële situatie in de komende 12 maanden. Ook waren ondernemers in de industrie veel minder negatief over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche. Daartegenover stond dat de prijsdaling van bestaande koopwoningen ten opzichte van een jaar eerder weer groter was. Van een doorzettend herstel van de woningmarkt lijkt dus vooralsnog geen sprake te zijn.
De redactie van DDS Finance plaatst enkele kanttekeningen bij dit optimisme. Ten eerste denken we dat van een serieus herstel van de werkgelegenheid voorlopig geen sprake is, sterker, we verwachten een verdere stijging van de werkloosheid, die vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt een structureel karakter dreigt te krijgen. Ook denken we dat de banengroei in de dienstensector achter blijft bij de verwachtingen. En tenslotte zijn we voorzichtig ten aanzien van de bedrijfsinvesteringen, die vooral voorraadvorming en vervangingsinvesteringen betreffen. Kortom, van een hosannastemming is hier ten burele voorlopig geen sprake.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten