Minister Timmermans wordt als eurocommissaris 'de-regulator' van de EU. Tja, en toen?
Gisteren werd bekend dat regelneef Timmermans de nieuwe functie van 'Betere Regulatie' krijgt in de nieuwe Commisie van Juncker. Een soort van 'ere-baantje', want nog nooit vertoond. Een manusje van alles, dus een manusje van niets, want het is vooralsnog volstrekt onhelder wat de bevoegdheden zullen zijn van de heer Timmermans.
Minister-president Rutte heeft -meermaals- aangegeven dat hij de regelgeving vanuit Brussel wil indammen; dat er alleen maar 'grote' zaken uit Brussel mogen komen en geen kleine. Maar gaat het niet juist óók om die grote zaken? Heeft het zin om het geluid van de grasmaaier te doen verstommen of de lengte van condooms op te rekken vanuit Brussel? Gaat het niet veel meer om fundamentele zaken als bewaking nationale soevereiniteit, borging parlementair budgetrecht of het vergroten van de stem van de burger bij de Europese besluitvorming?
Is het niet véél belangrijker om te streven naar een goed functionerende Interne markt in plaats van een politieke unie die tot mislukken gedoemd is? Is het niet de taak én dure plicht van onze regering én ons parlement om te denken in het belang van ons land, Nederland, in plaats van aan de Europese 'solidariteitsgedachte', waarvan vooral misbruik wordt gemaakt door vrijwel alle Zuid-Oost Europese lidstaten?
Maar het blijft vooralsnog oorverdovend stil aan het Binnenhof. Je hoort er niemand. Je kan een Europese speld horen vallen over deze pseudo-baan voor Timmermans. Het lijkt wel of er een soort van apathische Jan Salie geest zich meester heeft gemaakt over verreweg het grootste deel van onze parlementariërs en kabinetsleden. Want laten we wel wezen, Nederland heeft geen beste beurt gemaakt tjdens deze Brusselse stoelendans. Niet alleen werd onze eerste keus (Dijsselbloem, red.) niet gehonoreerd, ook onze tweede keus is afgescheept met een erebaantje. Allemaal serieus kunnen we dit toch allemaal niet noemen, is het wel? Het is eigenlijk een blamage voor een land, dat per hoofd van de bevolking het meeste geld afdraagt, op het dwergstaatje Luxemburg na misschien (maar dat land levert dan wel weer de voorzitter van de Commissie; hoe.is.het.mogelijk?).
Beste mensen, beste parlementariërs, leden van het kabinet, er moet een oplossing komen voor de problematiek rondom de euromuntunie. De invoering van de euro heeft ons land al veel welvaart en koopkracht gekost, maar zal ons land nog een veel grotere welvaart kosten bij ongewijzigd beleid. Lees mijn boek, en als u mij niet gelooft, lees dan het boek van Bruno de Haas (ex ministerie van Financiën en direct betrokken bij 'Maastricht'). Euroresearcher André ten Dam heeft een panklare politiek-monetaire oplossing aangedragen. Gebruik die oplossing of verdiep u er tenminste in, dat is vele malen effectiever dan Timmermans de grasmaaier of de stofzuiger weer terug te laten geven aan de nationale parlementen.
Er staat wat op het spel. Niet alleen onze welvaart en die van de generaties die na ons komen, maar ook onze vrijheid en soevereiniteit. Dat is niet niets, dat is onbetaalbaar. Maar ook tientallen jaren Europese economische samenwerking staan op het spel. Zou het geen zonde zijn om al dat politieke kapitaal dat daarin reeds geïnvesteerd is zomaar overboord te gooien? Want dat dreigt te gebeuren als de plannen voor een federaal Europa worden doorgezet. We willen het niet. De burgers van Europa willen het niet. De verschillen zijn te groot en bovendien ligt onze kracht, de kracht van de Europese gedachte in onze diversiviteit: 'eenheid in verscheidenheid' schreef founding father Robert Schuman. Gedenk zijn woorden!
Kabinet en parlement, neem uw verantwoordelijkheid en zet Timmermans in als pleitbezorger van een 'werkend' Europa. Niet alleen letterlijk (daar zorgt The Matheo Solution (TMS) wel voor), maar vooral ook figuurlijk. Creëer een geolied economisch samenwerkingsverband vanuit de oorspronkelijke gedachte: elk land houdt zijn eigen financiële broek op. De Nederlandse generaties van nu en die komen gaan zullen u eeuwig dankbaar zijn.
Dan pas zijn we 'een ongelofelijk goed land'.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.