Natuurlijk moeten aandeelhouders directiebonussen kunnen beperken.
Volgens mijn gewaardeerde collega Michael van der Galiën is de Britse premier Cameron een halve Groenlinkser omdat hij wetten fabriceert die de bonuscultuur moeten openbreken.
David Cameron is een rechtse premier. Toch?
Soms twijfel je er echt aan:
De Britse regering wil strenger beleid voeren op het gebied van bonussen in de top van het bedrijfsleven. Als het aan premier David Cameron ligt, moeten aandeelhouders de hoge beloningen kunnen tegenhouden.
Beste David, het gaat jou helemaal geen fluit aan hoe hoog de bonussen zijn in het bedrijfsleven. Als zogenaamde Tory zou je toch moeten begrijpen dat er grenzen zijn aan wat de overheid kan en mag doen.
Het is bijzonder zorgwekkend dat steeds meer zogenaamde rechtse politici (en columnisten) wel te porren zijn voor dergelijke overheidsbemoeienis. Zij vinden het namelijk 'onterecht' dat bestuurders veel opstrijken, als de overheid daar iets aan kan doen: prima!
Jammer. Juist het rechtse gedachtegoed zou de beperkingen van de overheidsmacht moeten uitdragen en verdedigen.
Camerons plannen hebben niet zo bijzonder veel met overheidsinvloed te maken. De aandeelhouders bepalen, de overheid wordt juist buitenspel gezet. En de aandeelhouders profiteren: als de directie van een onderneming waarin ik aandelen heb, zichzelf onverantwoord hoge boni toekent, ben ik daar tegen. Hoe hoger hun bonus, des te minder er namelijk overblijft van mijn dividend. Niet zo gek dat ik dan tegen hoge bonussen ben.
Als ik eerlijk ben, was ik nogal verbaasd dat dit in Groot-Brittannië helemaal niet de regel was. En volgens mij is het in Nederland ook niet zo (denk aan ING, daar keurde de raad van commissarissen - dag, meneer de vakbondsman De Waal - de salarissen en boni van Hommen c.s. goed, en dat was voldoende). Als ik een belang in een onderneming heb, begrijp ik dat ik niet overal inspraak in kan hebben, maar over de boni van de directie heb ik graag een vinger in de pap, zeker in een 'bonuscultuur'.
Cameron wil nu een wet introduceren die aandeelhouders de macht geeft een stokje te steken voor bonusbonanza's. De premier neemt het dus op voor de aandeelhouders. Lijkt mij reuze gezond (en zelfs een tikje rechts). En tja, het parlement maakt nu eenmaal wetten, als zelfs dat al het overschrijden van de grenzen van overheidsmachts is, weet ik het ook niet meer.