Nederlanders zijn een lijdzaam volkje, maar zij zijn niet gek. Zij zijn tolerant, maar wie niet werkt zal niet eten, ziedaar in een notedop, de overheersende moraal van de Nederlander. Maar wat gebeurt er nu in Europa?
Griekenland, één van de knoflookstaten heeft gelogen toen zij toetrad tot de Eurozone. Zij heeft gejokt over haar begroting, het tekort daarop en de maatregelen die zij zou treffen om dat tekort naar de toekomst toe binnen de afgesproken grenzen van 3% van het Bruto Nationaal Product te houden. In ruil werd Griekenland toegelaten, kon relatief goedkoop geld aantrekken als kersverse lidstaat van de Unie en kon daarmee leuke dingen doen voor de mensen. Dat wil zeggen: de elite heeft zichzelf goed bedeeld, maar verzuimd om structurele maatregelen te treffen voor het herstel van de eigen economie. In plaats daarvan werd het goedkope geld aangewend voor consumptieve doeleinden: de salarissen en pensioenen van de (top-) ambtenaren werden verhoogd, maatregelen ter verbetering van de arbeidsproductiviteit werden nagelaten. Geen nood, dacht Athene, onze suikeroom uit Brussel staat voor ons in.
Maar het sprookje liep anders dan gedacht. Suikeroom Brussel accepteert niet zomaar het potverteren van de Griekse overheid. Ofschoon suikeroom zich op geen enkele wijze een verantwoordelijk geldschieter heeft betoond, is het toch vooral de Griekse overheid zelf, die hier blaam treft. De schuldigen ontspringen echter de dans, voor de zoveelste keer is het de gewone Griek die het gelag betaalt. Aint that a shame?
De Griekse bevolking moet bloeden voor het onverantwoordelijke financiële beleid van de Griekse regering. Tegelijkertijd roept Brussel dat de verweesde Griekse patiënt wel tot de familie behoort en gered moet worden. Aint it strange?
Wat moet er gered worden ? Moet de corrupte top van de Griekse politiek worden gered van de blunders die zij heeft begaan? Ten koste van de Nederlandse- en Duitse belastingbetaler? Wat is daar logisch, laat staan verdedigbaar aan? Moeten de Grieken niet, zoals een oud Hollands spreekwoord zegt, op de eigen blaren zitten?
Er worden nu allerlei opties besproken en wellicht nog bedacht. Voor elk mens met gezond verstand was anderhalf jaar geleden al duidelijk welke koers het Griekse schip maakte: die van de peilloze afgrond. Het is verbijsterend te moeten constateren,dat zowel de Duitse- als de Nederlandse overheid thans pas nadenkt over Plan B: het faillissement van Griekenland en hoe daarop te reageren, teneinde te voorkomen dat de financiële sector wordt meegezogen in deze default.
Eurofielen beweren intussen nog altijd, dat de euro en de eurozone coute que coute gered moeten worden. Waarom? Welke redenen zijn daarvoor nog aan te geven?
Wie voorstanders hoort en hun uitspraken analyseert, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat van zinnige argumenten géén sprake is. Idealisme daarentegen viert hoogtij. Maar waarom zou de Nederlandse tomatenkweker solidair moeten zijn met de corrupte Griekse ambtenaar? Waarom zou de Duitse, hardwerkende zelfstandige opmoeten draaien voor de Griekse miljardair, die zijn tegoeden allang over de grens heeft geparkeerd?
Intussen doen de MSM er alles aan om het beeld van een failliet Griekenland, en daarmee in wezen, een failliet Europa, te maskeren. Radio, tv en dagblad pompen dag in, dag uit, valselijke informatie de ether in. Het is soms tenenkrommend.
Wat is de waarheid?
De waarheid is, dat Frankrijk een groot probleem heeft. Haar private sector zit vuistdiep in de Griekse shit. Vuistdiep. Sarkozy wil worden herkozen. Hij heeft DSK al vervangen, een liefdesbaby gepland tijdens de verkiezingen, maar zit wèl met une grande problème. Wat is dat probleem? Griekenland. En niet alleen Griekenland, want de kleine napoleon weet heel goed, dat de gehele Zuid-Europese regio er belabberd voorstaat, inclusief zijn geliefde Patrie.
En nu wil hij het Nederlandse en Duitse geld gebruiken om zijn eigen problemen op te lossen? Solidariteit kent in Parijs slechts één richting, naar het schijnt.
Duitsland verkeert met systeemdenker Merkel nog in een na-oorlogse winterslaap, hoewel, steeds meer monden roeren zich. Topeconoom Sinn liet er geen misverstand over bestaan: Griekenland moet uit de euro.
Maar wat dan ? Zal dit geen sneeuwbal effect ontketenen richting de overige knoflooklanden? Zonder enige twijfel. Daarom moeten ook die landen, landen die een loopje hebben genomen met welke begrotingsdiscipline dan ook, uit de eurozone worden verwijderd. Maar wel controlled. Of course.Stel je voor dat het kostbare financiële systeem zou omvallen. Dát moet tegen elke prijs worden voorkomen. Natuurlijk.
Vergeef me mijn cynisme. Er is anderhalf jaar verstreken sedert de Griekse crisis bekend werd. Anderhalf jaar! Sindsdien heeft de EU fout op fout gestapeld, maar verder niets gedaan. Het is een armetierige bende daar in Brussel.Vleesch noch visch. Als men ballen had gehad had men geroepen dat een politieke unie de enige mogelijkheid was om orde op zaken te stellen. Dat wil zeggen: de rijken betalen voor de armen, het oud communistisch ideaal. Niet voor niets is Barroso een ex communist (vangt wel 28.000 belastingvrij per maand, exclusief toeslagen, doch dat terzijde, some pigs are more equal than others, dat begrijpt iedereen. Toch?).
Intussen proberen Merkozy via het EFSF de financiële soevereiniteit van de lidstaten verder uit te kleden door de bevoegdheid om private banken te herkapitaliseren en bijna in default verkerende lidstaten zoals Frankrijk van geld te voorzien, zónder tussenkomst van de Ministers van Financiën goed te keuren. Jaja, die kleine napoleon toch. Hij heeft het goed bekeken. Onze Gerrit-en-ik-steel-als-de-raven is er een kleine jongen bij.
Dan hebben we nog de Verhofstadts van deze wereld. Niet gehinderd door enige financiële kennis, wat zeg ik, enige kennis dan ook, bazelt deze brave grootgrondbezitter dat eurobonds de redding van Europa betekenen. Mais bien sûr ! Eurobonds ! De eeuwige vervlechting met de schuld der wanbetalers ! Als het niet zo ontzettend stom was, zou men in een stuip schieten over zoveel onbenul.
Wat is er aan de hand in Europa? Dat is heel simpel. Een groepje eurofielen denkt met behulp van de MSM de Europese bevolking knollen voor citroenen te verkopen. Idealisme ? Welnee, bloot eigenbelang ten koste van. Wij moeten af van deze Debt Union, eerder gisteren dan vandaag.
Foto: EUNavFor