Wat gebeurt er met de PVV na Geert Wilders?

Geen categorie03 aug 2012, 14:00
Geert Wilders is op dit moment 49 jaar oud. Mocht Geert over zo’n twintig jaar met pensioen gaan, zijn alle PVV-doelstellingen dan behaald?
Dat is onwaarschijnlijk, maar wie gaat hem dan opvolgen?
De strijd tegen de islam is ondanks het huidige accent op de EU, nog steeds een onvervreemdbaar speerpunt van de PVV. Wellicht dat de zaken rond de EU over twintig jaar zijn uitgekristalliseerd, maar islamgerelateerde thema’s zullen naar alle waarschijnlijkheid nog meer dan nu, dringend blijven.
De strijd van de islam tegen het Westen zal langer duren dan de politieke carrière van Wilders. De PVV is naar eigen zeggen de enige partij die dit probleem adequaat aan kan pakken. Hoe is Wilders van plan de PVV-lijn in deze strijd, dat volgens hem de enige goede lijn is, te laten continueren na zijn pensioen?
Als VVD’er van de rechterflank sta ik niet onsympathiek tegenover de PVV, dit geldt dan ook als goedbedoelde constructieve kritiek.
De PVV kent geen jongerentak, waar talent zich kan ontwikkelen en door kan groeien naar de echte PVV. Toch heeft de PVV geen gebrek aan (kandidaat) Kamerleden, omdat individuen zich aan kunnen melden voor selecties en opleidingstrajecten. Het voordeel van een politieke jongeren partij (PJO) is echter dat jongeren hier ervaring op kunnen doen in partijbestuur en leiderschap.
De PVV leidt Kamerleden op, maar investeert naar mijn beste weten niet in toekomstig leiderschap.
Daarbij beschikt de PVV wellicht ook niet over een partij cultuur die toekomstige leiders voort kan brengen. Het opstappen van Wim Kortenoeven illustreerde dit. Kortenoeven staat alom bekend als een zeer kundig, capabel en integer man. Bovendien was hij toegewijd aan zijn zaak.
Dergelijk talent kreeg binnen de PVV niet de ruimte om zich naar eigen geweten te ontwikkelen. Media optredens waren grotendeels verboden en afwijkende, en in het geval van Kortenoeven, erg zinnige afwijkende opvattingen, werden in de kiem gesmoord.
De PVV beschikt dus momenteel dus niet over de partij structuur en cultuur om het PVV gedachtegoed na het einde van de politieke carrière van Wilders, te waarborgen. Voor een partij die meent dat het de enige partij is die Nederland van de ondergang kan redden, mag dat kwalijk genoemd worden.
Maar, met name voor het ontbreken van een jongerentak, is begrip ook op zijn plaats. Een dergelijke organisatie is vaak geneigd om op bepaalde punten van de moederpartij af te wijken, al is het maar om te laten zien dat ze geen marionetten zijn. Bovendien is de kans aanwezig dat een jongeren PVV gekaapt wordt door onwenselijk gedachtegoed.
Maar voor een partijcultuur die toegewijde en capabele mensen zich van de partij doet vervreemden, is minder begrip op te brengen.
Hoe zal Wilders dit zeer reële probleem aanpakken? Het is niet waarschijnlijk dat Bosma, Agema of Graus, die bovendien niet heel veel in leeftijd schelen met Wilders, de PVV-vlag de volgende generatie in zullen dragen.
Is er een goldenboy of -girl die achter de coulissen wordt klaargestoomd? Rekent Wilders erop dat er tegen die tijd een politiek talent van formaat ten tonele zal verschijnen om de fakkel over te nemen? Hoopt de PVV zich in de toekomst tot een meer democratische partij om te kunnen vormen?
Wie zal het zeggen? Geert zal het zeggen.
Het feit is dat de huidige PVV het onverhoopt wegvallen van Geert Wilders niet zou overleven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten