Welke kant zal het Egyptische leger kiezen?

Geen categorie29 jan 2011, 9:00

De Tunesische president Ben Ali wist dat hij moest wieberen toen het leger hem de rug toekeerde en ook in Egypte zullen de mannen met de meeste en dodelijkste wapens uiteindelijk de toekomst van hun president en hun land gaan bepalen. Dat Mubarak gisteren besloot het leger, in totaal bijna een half miljoen man groot en daarmee het op negen na grootste leger ter wereld, in te zetten wordt algemeen als teken van wanhoop gezien. De angst dat het leger met nóg bruter geweld de protesten neer zal slaan lijkt echter, net zoals eerder in Tunesië, geen werkelijkheid te worden; in tegendeel, het leger werd met gejuich ontvangen door de Egyptische demonstranten. Hierboven beelden van CNN van de rellen afgelopen nacht: demonstranten en soldaten lijken elkaar positief gezind te zijn, terwijl politiediensten op de demonstranten schieten. De Moslimbroederschap, de grootste - doch verboden - oppositiebeweging van Egypte, heeft intussen openlijk de hoop uitgesproken dat het leger hen steunt om Mubarak af te laten treden; “om het land te redden”.

Volgens The New York Times (NYT) is het echter onwaarschijnlijk dat Mohamed Hussein Tantawi, de Egyptische minister van Defensie en veldmaarschalk - de hoogste militaire rang - van het Egyptische leger, zich een bedreiging zal tonen voor Mubarak. Over andere hoge militairen is de NYT minder zeker. Het omslagpunt zou, zo meent de NYT, wel eens bereikt kunnen worden als het leger, net als in Tunesië, opgedragen wordt op demonstranten te schieten - al bericht de NRC dat het leger dit punt reeds gepasseerd is. Mocht het leger Mubarak de rug toekeren dan acht de NYT het echter onwaarschijnlijk dat een militair de macht in Egypte overneemt; alleen een democratische uitkomst zal geaccepteerd worden.

Mubarak zou uiteraard ook nog steeds een eind aan de rellen kunnen maken door op eigen initiatief af te treden. Volgens Stratfor is dit Mubaraks intentie, maar wil hij, na een kwart eeuw het land geregeerd te hebben, met een nog enigszins opgeheven hoofd vertrekken. Het leger zou reeds een stille coup hebben gepleegd en Mubarak treedt af en verlaat het land, zo gauw de rust is wedergekeerd. Stratfor meent dat op deze manier het regime, minus Mubarak, in stand gehouden worden. Een gedwongen aftocht zou daarentegen het huidige regime kunnen bedreigen:

Now the basic question is this: Do the generals control the situation enough to impose a week of relative peace, allowing Mubarak to resign on his own, or will the situation get crazy?

We will be begin to know about midnight our time. If the streets fill with swelling crowds in multiple cities, all bets are off. If the army jams the streets, shutting down the demonstrators, then the plan could work.

(...)

The intelligence problem is simple: Watch the streets.

De opstelling van het leger is kortom - welke analyse het op dit moment ook bij het juiste eind heeft - bepalend; en hoe het leger zich opstelt zal snel, waarschijnlijk vandaag nog, definitief blijken.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten