Goh, wat een verrassing. De Onderzoeksraad voor Veiligheid pakt vandaag uit met het rapport omtrent de vreugdevuren die tijdens de afgelopen jaarwisseling behoorlijk uit de hand liepen. U weet wel, onder andere die op Scheveningen. Het resulteerde in een grote 'vonkenregen' en schade aan ondermeer huizen en auto's.
Dat de bouwers van het vreugdevuur zich niet hebben gehouden aan de gemaakte afspraken is nog tot daaraan toe. Maar dat de gemeente Den Haag daar niet op anticipeerde en ingreep is een nog kwalijkere zaak. Zo kon het gebeuren dat dit letterlijke ontvlambare project plaats kon vinden.
Er gingen zelfs meerdere zaken fout. Ten eerste over de hoogte van de stapel. De stapel was uiteindelijk 45 meter hoog, terwijl de maximum hoogte staat afgemeten op 35 meter. Ach, een klein verschilletje maar hoor!
Daarnaast zou er gebruik zijn gemaakt van diesel en nog meer ontvlambaar spul, terwijl dat toch echt tegen de gemaakte afspraken ingaat. Het rapport rept ermee dat de gemeente 'formeel' niet op de hoogte zou zijn geweest van het gebruik van diesel, maar dat het een publiek geheim is dat brandversnellende rotzooi al jaren wordt gebruikt bij het aansteken van de vreugdevuren.
Volgens het Algemeen Dagblad waren de afspraken omtrent de veiligheid 'onduidelijk' en niet goed op papier gezet. Desondanks had burgemeester Krikke voldoende mogelijkheid om 'in te grijpen' alleen verzuimde dat te doen.
"Burgemeester Krikke had voldoende mogelijkheid om in te grijpen toen de bouwers zich niet aan de afspraken hielden. Maar ze greep niet in. ,,Deze handelwijze werkte het overschrijden van grenzen in de hand, zeker in de context van de competitie tussen Scheveningen en Duindorp”, oordelen de onderzoekers."
Kortom: er zijn meerdere fouten gemaakt en de schade die dit vuurtje heeft gekost had dus prima voorkomen kunnen worden. Toch zonde van al dat geld!