Gisteravond was er een tv-uitzending op Nederland 2 voor Syrië. De samenwerkende hulporganisaties sloegen de handen wederom ineen en haalden 1,2 miljoen euro op. Bijzonder weinig, hoe kan dat?
Gisteravond zond men op Nederland 2 een speciaal tv-programma uit. Onder de titel 'S.O.S. Syrië!' werd de Nederlandse bevolking opgeroepen de portemonnee te trekken en gul te storen op Giro555. Het tv-programma was een samenwerking tussen de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), de EO en de VARA. Het werd een dikke flop.
Gisteravond keken maar liefst 1,9 miljoen mensen naar Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST). Nederland vergaapte zich massaal aan gespeeld plezier en neppe treurigheid. De bittere realiteit, een paar honderd kilometer verderop, werd door de kijker totaal genegeerd. Er keken ongeveer 350.000 kijkers naar de uitzending over Syrië.
1,2 miljoen
Het bedrag dat de Samenwerkende Hulporganisaties vanmorgen op Giro555 zagen staan, was ook niet bepaald moedgevend. Tot nu toe is er 1,2 miljoen euro binnengekomen. Op zich een mooi bedrag, maar absoluut teleurstellend voor een Giro555-actie. Acties in het verleden haalden veel en veel meer geld op. Zo haalde men in 2010 bij een actie voor Haïti (met ook een televisie-uitzending op Nederland 2) nog ruim 41 miljoen op.
Giro555 heeft dan nog mazzel met minister Ploumen (PvdA, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), zij heeft vier miljoen euro toegezegd. Dat dempt de kater enigszins.
Imago
Hoe komt het dat Nederland gisteravond massaal niet gaf? Ligt het aan de crisis? Houden we de hand sneller op de knip? Of leeft de situatie in Syrië totaal niet bij de Nederlandse bevolking? Slecht imago vanwege al de Nederlandse jihadstrijders die hun leven geven in de woestijn daar? Is er te weinig aandacht geweest voor de acties?
Er is er echter meer aan de hand. Hulporganisaties staan al een tijdje onder druk. Bestuurders verdienen ongelofelijk veel geld en geld lijkt lang niet altijd op de goede plek aan te komen. Ook Giro555 heeft in het verleden soms kritiek gekregen op haar aanpak. Zo kregen de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) veel kritiek in het televisieprogramma TROS Radar van 9 mei 2005. Volgens Radar kwam veel van het gedoneerde geld niet op de plaats van bestemming aan. Is deze teleurstelling eenmalig? Of heeft de Nederlander het vertrouwen in hulporganisaties en ontwikkelingssamenwerking verloren? De kijkcijfers van gisteravond doen vermoeden van wel, men kijkt liever naar GTST.
Arabische 'lente'
Bovenstaande zaken spelen allemaal mee. Wie gisteren echter goed twitter volgde, zag de ware oorzaak. Veel mensen gaven aan helemaal geen geld te willen geven aan deze actie. Waarom niet? Veel gehoord was de opmerking dat men liever geen geld gaf aan twee groepen die elkaar de kop afhakken zonder meedogen. Beide partijen zijn fout. Beide partijen hebben weinig op met Christenen, Joden en andere minderheden.
Het lijkt erop dat Nederland niet (meer) gelooft in de Arabische 'Lente'. Wie geeft ons ongelijk? En van dat ongeloof is Giro555 gisteravond de dupe geworden.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman