Nog even over het geklungel van Frans Weekers.
Van de VVD en Mark Rutte hoefde Frans Weekers
niet weg, maar eigenlijk was
zijn vertrek min of meer onvermijdelijk als je ziet wat voor een potje er is gemaakt van de toeslagenkwestie. De Belastingdienst had de zaken niet op orde en Weekers liet zich niet goed informeren en greep ook niet in toen het moest.
Vanochtend schreef ik:
Weekers was een onbenullige staatssecretaris die in de afgelopen jaren vaak in opspraak is geweest: vanwege de Limburg-connectie met Jos van Rey, vanwege zijn laksheid in de zaak van de Bulgaren-fraude en laatstelijk vanwege de problemen met de uitkering van de toeslagen door 'zijn' Belastingdienst. Weekers leek nergens van op de hoogte. Hij deed kennelijk maar wat op het ministerie van Financën. Zijn ambtenaren zijn ongetwijfeld blij dat hij is vertrokken.
Allereerst: een paar jaar geleden werd afgesproken dat onder andere toeslagen op een rekening alleen op eigen naam zouden worden uitbetaald. Rekeningnummers zouden in 2012 worden gecontroleerd. Een paar partijen vinden echter dat de mogelijkheid moet blijven bestaan om de huurtoeslag direct te laten overmaken aan de woningbouwcorporaties, en ongeveer 300.000 mensen doen dat ook. Maar staatssecretaris Weekers wilde dat niet.
En dan ontstaat het volgende probleem. Het systeem van één bankrekeningnummer wordt uiteindelijk eind vorig jaar opgeleverd en nog dezelfde dag gebruikt. Er vindt niet eerst een testperiode plaats. Een beetje dom. En dan gaat het mis met de huurtoeslagen. 300.000 mensen krijgen begin december een brief over de nieuwe regel.
Dan krijgen de mensen een paar weken later een tweede brief dat ze een rekeningnummer moeten opgeven,
nog voor 14 januari. Het vervelende is dat de Belastingtelefoon eind december wegens de vakantieperiode grotendeels niet bereikbaar is en in januari is het vanwege de drukte én onderbezetting bijna onmogelijk iemand van de Belastingdienst aan de telefoon te krijgen.
Vervolgens verkondigt Weekers tegenover journalisten dat mensen gewoon moeten antwoorden op de brieven. Juist. Pas later komt de Belastingdienst erachter dat iedereen die een huurtoeslag ontvangt ook recht heeft op een zorgtoeslag, die al op persoonlijke rekeningnummers wordt overgemaakt. Joh. Als er een pilot zou zijn gedraaid en als er dus een testperiode was geweest, dan waren ze hier gewoon eerder achter gekomen. Nogal slordig.
Als Weekers in eerste instantie niet zo moeilijk had gedaan over de huurtoeslag en woningbouwcorporaties, dan was dit allemaal waarschijnlijk niet gebeurd en dan had Weekers mogelijk gewoon kunnen aanblijven (hoewel hij later vast naar huis was gestuurd om iets anders). Overigens, over toeslagen gesproken, het zou uitermate verstandig zijn om een einde te maken aan dat hele toeslaggebeuren. Dan heb je dit soort problemen ook niet. Mijn voorstel: maak er een vlaktaks van (maximaal 25 procent) en klaar is Kees. Rondschuiven met geld kost immers bakken met geld en met een vlaktaks weten we tenminste waar we aan toe zijn als belastingbetalers.