Het zat eraan te komen: de talloze lastenverzwaringen van de Kunduz-club worden niet gewaardeerd. De VVD moet in de peilingen maar liefst twee zetels inleveren.
De VVD verdedigt het Kunduz-akkoord te vuur en te zwaard en dat ligt niet helemaal lekker bij de achterban. In de peiling van Ipsos Synovate is de VVD in vergelijking met vorige week twee zetels gedaald. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de VVD 31 zetels halen, net zoveel als de partij nu in de Tweede Kamer heeft.
Een heel groot drama is het niet, dat de VVD in ieder geval in vergelijking met de vorige verkiezingen níet op verlies staat. Anno 2012 mag je al blij zijn dat je de grootste blijft met 31 zetels. Maar er is méér aan de hand. Terwijl de VVD zeteltjes aan het verliezen is, krijgen zowel de PvdA als de PVV (beide geen lid van de Kunduz-club) er twee zetels bij in de peilingen. Het resultaat: PvdA zou 24 zetels halen (-6) en de PVV 21 (-3). Beide partijen verliezen dus een deel van hun electoraat, maar als deze tendens de komende weken, maanden voortzet, moet de VVD nog heel wat campagne gaan voeren om aan de 31 zetels te komen.
Ik ben dus erg benieuwd naar het verhaal van de VVD tijdens de campagne. De protesterende partijen die zeggen dat lastenverzwaringen slecht zijn (maar intussen geen duidelijk alternatief hebben) zullen in de smaak vallen bij de meeste kiezers. De kiezer wil uiteraard zo min mogelijk inleveren, zeker als er nog flink kan worden gesnoeid op bijvoorbeeld Ontwikkelingshulp. Normaal gesproken is de VVD de partij die de overheid terug in z'n hok wil, de partij die ons lagere belastingen belooft en meer ruimte voor ondernemende Nederlanders. Dat is dé reden waarom er in 2010 massaal op de VVD is gestemd.
Van die VVD-agenda is niets terecht gekomen, mede dankzij de economische crisis. We gaan de komende jaren alleen maar meer inleveren dankzij het Kunduz-akkoord waar óók de VVD voor heeft getekend. Jolande Sap van GroenLinks (intussen niet meer zeker van haar baan) prees de nivelleringsdrift van de VVD na het sluiten van het akkoord. Dat doet pijn. Kijk, veel VVD-stemmers snappen heus wel dat eerst de schuldencrisis en de eurocrisis moeten worden opgelost voordat er kan worden nagedacht over lastenverlichtingen. Maar ik, als voormalige VVD-stemmer, wil nú een activistische VVD zien die vol in de aanval gaat tegen de linkse partijen die voor de makkelijke weg kiezen als het gaat om 'bezuinigingen'. Ik vrees dat de VVD volledig achter het Kunduz-akkoord staat en straks gerust 'in het landsbelang' over links regeert.
Dat zou desastreus zijn voor de VVD.