Afgelopen week gingen sommige Tweede Kamerfracties er met gestrekt been in toen over het kinderpardon werd gesproken. Maar als we de opiniepeiling van Maurice de Hond over het kinderpardon eens onder de loep nemen dan blijkt dat geen enkele kiezer van geen enkele partij echt wakker ligt van het pardon. Zo zijn kiezers bij vrijwel alle partijen verdeeld over het compromis dat nu is gesloten. Dit suggereert dat er binnen de partijen geen sterke voor- of tegenstanders waren van het kinderpardon en het compromis.
Behalve dan bij twee partijen, die springen eruit: de PVV en FvD. Kiezers van de twee partijen zijn en masse tegenstander van het compromis dat is gesloten in de context van 'schrijnende asielgevallen'. In de Tweede Kamer stond Wilders te roepen en maakte hij van enkele honderden asielgevallen een complete 'asieltsunami' door te stellen dat half Afrika nu de 'Van Toorenburg Route' zou nemen. Veel rustiger was Theo Hiddema, die de juridische kant van het verhaal nog eens uitlegde. Maar behalve deze twee duidelijke tegenstemmen lijken kiezers verdeeld:
[caption id="attachment_219235" align="alignnone" width="883"] Hoe denken kiezers over het kinderpardon? Bron: Maurice de Hond[/caption]
Zelfs bij GroenLinks, PvdA en andere linkse partijen zien we enige tegenstand tegen het kinderpardon. Bij de PvdA is de tegenstand tegen het kinderpardon zelfs net zo groot als bij de VVD! Dat is wel opvallend te noemen. De grootste groep kiezers (49%) staat achter het compromis terwijl anderen erop tegen zijn, maar het in het kader van het compromis kunnen accepteren (20%). Ten slotte is er nog een groep principiële kiezers die tegen het compromis zijn (27%).
Behalve FvD en PVV-stemmers, die en masse tegen zijn, is de kiezer dus verdeeld over het kinderpardon. Op de bovenstaande tabel zien we dat vooral D66-kiezers voor zijn, terwijl de PvdA haar oude regeringspartner de VVD rechts inhaalt! Maar waar het in deze tabel echt om draait is de CDA-kiezer, die heeft namelijk te maken gekregen met een draai van Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Van 'we gaan er niet aan tornen' tot 'we willen een kinderpardon'.
En dat vertaalt zich nu uit in een sterke negatieve reactie van de CDA-kiezer. Daar waar we van FvD en PVV niet anders verwachten daar zijn CDA-kiezers na 50PLus-kiezers het meest ontevreden over het akkoord. En het CDA initieerde dit compromis, wat er op kan duiden dat de komende weken wellicht één of twee zeteltjes de overstap maken naar Forum voor Democratie of een andere partij. Maar zover is het nog niet, even afwachten hoe de stof neerslaat als de rust in de Kamer wederkeert.