Vrees voor protectionisme in EU bij ondernemers

Geen categorie09 jun 2014, 13:59
De Europese interne markt kan pas worden voltooid als Europese lidstaten niet op de rem trappen.
Dit werd gesteld op het jaarcongres afgelopen woensdag van verladersorganisatie EVO, met ondersteuning van MKB-Nederland . De belangenorganisaties zijn bang dat landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gezien de uitslag van de Europese verkiezingen (grote winst van Front National en UKIP) steeds meer hun eigen markt willen beschermen. 
Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland  stelde dat de vrije interne markt van de EU van levensbelang is voor ondernemers. Hij maakt zich grote zorgen over de lidstaten waar uitgesproken eurosceptische partijen de verkiezingen wonnen. 'Initiatieven om de Europese markt nog verder te liberaliseren, zullen daarom met de grootste omzichtigheid worden beoordeeld door de Europese Raad', aldus Van Straalen. EVO Directeur Van der Kuijl zei dat bedrijven hebben baat bij het wegnemen van handelsbarrières, zoals de lapjesdeken van vergunningen en vergunningverleners.
Als voorbeeld werd genoemd de ecocombi, een langere en zwaardere vrachtauto (LZV). In de Europese Unie verschilt het maximaal toegestane gewicht en lengte van vrachtauto’s per land. Daarom mag de ecocombi de grenzen van Europese lidstaten niet over. Inmiddels heeft de Europese Raad van Transportministers ermee ingestemd dat ecocombi’s in bepaalde gevallen de grens mogen oversteken, maar EVO en MKB-Nederland vrezen dat dit besluit straks weer teruggedraaid wordt door het Europees parlement.
Eurosceptisch én liberaal
In een eerder artikel op DDS heb ik aangegeven waarom een eurokritische en tevens liberale partij in mijn ogen van groot belang is. Daarom heb ik ook mijn steun uitgesproken voor Artikel 50.
Ik heb zelf twee fundamentele redenen om eurokritisch te zijn. De eerste is het aantoonbare disfunctioneren van de “one-size-fits-all” euro muntunie (die heeft geleid tot een veel te lage economische groei en een hoge werkloosheid in de eurozone, ondanks alle bokkensprongen van ECB-president Mario Draghi). De tweede reden is de in mijn ogen totaal uit de hand gelopen EU-bureaucratie, die met de dag erger wordt en geen effectieve tegenmacht heeft, aangezien het Europese Parlement een tandeloos monster is, dat onder meer door het rare fractiesysteem ook niet echt democratisch functioneert.
Ik heb steeds gesteld, dat ik geen voorstander ben van een radicale of extreem-nationalistische denkrichting en al helemaal niet van een opkomend protectionisme ten aanzien van de interne  markt van goederen en diensten. Dit heb ik onder meer duidelijk gemaakt in dit artikel, zie met name de laatste alinea.
Terugkeer protectionisme in Europa ?
Wat betreft het Franse Front National, is het heel duidelijk dat deze partij nastreeft naar een sterke mate van protectionisme, los van het streven naar een eigen munt (de Franc). Het staat gewoon in hun programma. Marine Le Pen steekt haar protectionisme absoluut niet onder stoelen of banken, integendeel, zij hamert er bij vrijwel elke toespraak op en zal de bestaande partijen ongetwijfeld onder druk zetten hiermee. Ik ben dan ook benieuwd naar een nadere toelichting hierover van de PVV (die samen wil werken met FN), met name hoe de PVV het protectionisme van Le Pen in lijn denkt te brengen met de Nederlandse export-  en handelsbelangen.
Wat betreft UKIP, heb ik Nigel Farage  tot nu toe niet kunnen betrappen op protectionistische opmerkingen, hij lijkt me daar de man ook niet voor, maar het kan zijn dat ik iets gemist heb. Ook bij het Duitse AfD heb ik een dergelijke denktrant niet kunnen bespeuren. Misschien is het beeld van de eurosceptische partijen dus genuanceerder dan EVO en MKB-Nederland vrezen. Het zou goed zijn als de leiders van UKIP, eventueel via hun zusterpartij in Nederland Artikel 50, ons kunnen geruststellen dat zij geen protectionistische maatregelen zullen treffen in het Europese parlement.
Persoonlijk ben ik geen voorstander van een overhaast verlaten van de EU en de eurozone door Nederland. Ik denk dat we eerst moeten inzetten op monetaire flexibilisering van de euro (eventueel via TMS) en een hervorming van de EU (in lijn met de gedachten van David Cameron). Pas als deze twee zaken onmogelijk blijken te zijn, vind ik dat je serieus uittreding moet overwegen. Ik realiseer me, dat mijn eigen standpunt mogelijk wat gematigder is dan het standpunt van Artikel 50 in deze.
In ieder geval, zolang Nederland lid is van de EU én de eurozone (gezien de uitslag van de Europese Verkiezingen van 22 mei zal dit voorlopig nog wel het geval zijn), lijkt een terugkeer van het protectionisme in Europa mij absoluut niet in het belang van Nederland en de Nederlandse ondernemers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten