Vrede tussen Noord-Korea en Zuid-Korea toch weer dichterbij: harde aanpak van Trump werkt

Geen categorie27 mei 2018, 12:00

Het blijft een vorm van afstoten en aantrekken, maar de aanpak van Donald Trump lijkt te werken. Als het gaat om buitenlandse diplomatie weet the Donald toch elke keer aan het langste eind te trekken. Als vrede tussen Noord-Korea en Zuid-Korea mogelijk wordt gemaakt, is alleen vrede tussen Israël en de Palestijnen een grotere uitdaging.

President Moon heeft tegen Kim gezegd dat Trump vastbesloten is om een einde te maken aan de vijandige betrekkingen met Noord-Korea en dat hij streeft naar vrede en economische samenwerking.

Kim reageerde al eerder teleurgesteld op het besluit van Trump om de top af te blazen en liet weten te willen werken aan nieuwe afspraken. Trump reageerde voorzichtig positief op die houding. Het Witte Huis liet eerder al weten dat medewerkers die naar Singapore zouden afreizen voor de top, gewoon zullen gaan.

Eerst werd de ontmoeting afgeblazen en leek het er op dat Noord-Korea toch weer bezig was met een van haar bipolaire diplomatische tactieken. Toen Noord-Korea aangaf dat ze toch de warmere betrekkingen wilden intensiveren, opende Donald Trump toch weer de deur. De harde en zakelijke houding van Trump zorgt voor een duidelijk signaal naar zijn diplomatische tegenhangers. Zo ook naar bijvoorbeeld communistisch Venezuela, de ideologische tegenstander van de Republikeinse president.

Venezuela heeft een 26-jarige Amerikaan laten gaan die sinds 2016 werd vastgehouden in het land. Ook zijn Venezolaanse vrouw is vrijgelaten en mocht met hem naar de VS vertrekken. Daar zijn ze meteen in het Witte Huis ontvangen door president Trump. "Je bent ongelooflijk dapper geweest", zei hij tegen Joshua Holt. "Verbazingwekkend dat jullie het allemaal hebben doorstaan."

Achter de schermen werd lange tijd onderhandeld over de vrijlating van Holt. Vanwege de slechte relatie tussen de VS en Venezuela leek de zaak muurvast te zitten, totdat de Republikeinse senator Corker tijdens een bezoek aan Caracas via Twitter bekendmaakte dat Holt was vrijgelaten.

Het is niet officieel erkend nog dat het Witte Huis direct betrokken is geweest bij de vrijlating, maar Holt is hartelijk ontvangen door Trump en daardoor moet je nageven dat het in elk geval iets er mee te maken heeft gehad. Het is ook niet voor niets een Republikeinse senator die het heeft verkondigd. De Amerikaanse president is ondanks al zijn gebreken, op diplomatisch gebied wel een zwaargewicht. Dat moeten we hem nageven.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten