Prominente leden geroyeerd zonder goede argumentatie, prominente leden die een brandbrief sturen met eisen, en de nummer 3 op de lijst die opstapt vanwege een gebrek aan interne partijdemocratie. Het gaat niet zo goed met Forum voor Democratie. Natuurlijk staat de partij er goed voor in de peilingen en groeit het aantal leden, maar de partij lijkt te imploderen door haar eigen populariteit. Als voormalig insider kan ik u vertellen dat ik het zelf niet zo raar vind. Susan Teunissen, nummer 3 op de landelijke lijst van Forum voor Democratie, heeft aangegeven dat ze opstapt als prominent lid van de partij:
https://twitter.com/Susan_teunissen/status/961874827840598017
Gelijk heeft ze, want de reactie van het partijbestuur op de bezorgde en kritische
FvD-leden was niet mals en niet
respectvol:Ik ben al vroeg betrokken geraakt bij Forum voor Democratie als stagiair tijdens het Oekraïne-referendum en later als onderzoeksassistent van
Thierry Baudet. Het was een geweldige tijd en het voelt goed om aan een organisatie te bouwen met een visie die zo nauw de jouwe raakt. Daarnaast gaf het team alles aan het project en werd het een groot onderdeel van ons leven. Het gevoel dat we hadden tijdens de uitslagenavond van het referendum is onbeschrijflijk. Te romantisch? Misschien wel, want ik ben romantisch aangelegd.
Dit veranderde allemaal toen de denktank een partij werd. Al het geld en energie werd in de campagne gestoken. Het campagneteam werkte soepel en met precisiewerk.
Henk Otten, waar veel leden zich negatief over uitlaten, was een sterk onderdeel in het team. Hij maakte veel mogelijk en coördineerde het ook goed. Was het prettig om met hem samen te werken? Nee, dat niet. Hij werd snel boos en reageerde op een agressieve manier, ook naar mij toe. Toen dacht ik nog dat het de stress was en dat het vanzelf over zou gaan. Als ik kijk naar de reacties van andere mensen, dan blijkt dat niet het geval. Ik kan daar geen uitspraken over doen, want ik heb niet gezien en meegemaakt wat zij hebben meegemaakt.
Toch herken ik wel het beeld die de kritische leden schetsen. Van de positieve goede vibe die we voelden toen het een denktank was, is naar wat ik hoor en merk weinig overgebleven. Daarnaast is de macht en beslissingskracht geconsolideerd en gecentreerd. Is dat erg? Niet per se. Ik hoor FvD-leden zeggen dat het slim is om in de eerste fase gecontroleerd te werk te gaan. Niet te snel iedereen laten meebeslissen, want anders krijg je LPF-toestanden.
Daar ben ik het deels mee eens, maar het gaat mij niet per se om het feit dat er an sich interne democratie moet zijn, maar dat zo een systeem het enige systeem is dat goed werkt. De statuten die nu zijn aangenomen en de huidige positie van de machtigen in de partij verstevigen, worden niet meer aangepast. Daar kan je 'u' tegen zeggen. De statuten zijn de ruggengraat van de organisatie, van een vereniging. Het bepaalt niet alleen de machtsstructuur, maar ook de cultuur binnen een organisatie. De statuten, zoals ze nu zijn, bevorderen vriendjespolitiek. Het bevordert de noodzaak om de juiste mensen te kennen, in plaats van talent te hebben of een goede politieke visie.
Als je kritische vragen hebt op een partijcongres, dan moet je dat faciliteren en niet wegwuiven alsof het niets is. Met een sterke interne democratie heb je ook meer input en meer diversiteit in ideeën en visies. Een klein groepje heeft niet genoeg inzicht om een hele partij op te bouwen en te besturen. Zeker niet als je niet de goede vaardigheden bezit. De partij klopt zichzelf op de borst, omdat het 'outsiders' zijn. Erg leuk en gezellig, maar een denktank en een campagne opzetten zijn fundamenteel andere fenomenen dan een partij besturen en politiek bedrijven. Ik zelf ben al jarenlang lid geweest van de VVD en de JOVD. Men kan veel zeggen over deze partijen, maar je leert goed hoe je als leden moet opereren in partijen en hoe je politieke organisaties bestuurt. Veel fouten die het partijbestuur gemaakt heeft of de partijfractie kunnen JOVD'ers met een aantal jaar ervaring al voorkomen of mijlenver zien aankomen.
Toch lijkt het partijbestuur kritiek weg te wuiven en politieke ervaring af te stoten. Twee prominente ex-VVD'ers werden zelfs geroyeerd, omdat ze beschuldigd worden van een couppoging. Er is geen goede argumentatie gegeven, of bewijs. Sterker nog, de statuten laten een couppoging nog geen eens toe, want alleen huidige bestuursleden kunnen kandidaten voordragen. Het riekt naar politieke spelletjes in een beginnende politieke partij in haar zwakste fase. Incorporeer politiek talent en politieke ervaring. Maak gebruik van politieke insiders én outsiders. Breek het kartel binnen de partij open, zodat de partij kan groeien door de energie en ideeën van zo veel getalenteerde mensen en mensen met ervaring.
Als Forum voor Democratie de komende tijd niets gaat veranderen aan haar eigen partijstructuur, dan gaat er nooit meer iets veranderen. Kijk maar naar andere politieke partijen. FvD-leden hebben zo veel kritiek op 'kartelpartijen', maar willen niet inzien wat er recht voor hun neus gebeurt. Ze geloven heilig in het feit dat hun politieke messias, Thierry Baudet, alles wel even goed gaat regelen. Baudet is ook maar een mens en naar eigen ervaring ook een goed mens, maar hij kan niet alles alleen regelen. Ook niet met een select groepje mensen om hem heen. Ik zie het nu al voor me. Over een aantal jaar klagen FvD'ers over de slechte partijstructuur en komt men er achter dat er niets meer aan te veranderen valt. Het partijbestuur zal zeggen: ''Ja maar jullie hebben er een aantal jaar geleden mee ingestemd, dusja, valt weinig meer aan te veranderen.'' Denken dat er wel iets aan valt te veranderen in de toekomst is naïef. De meeste FvD-leden hebben geen ervaring met politieke partijen en hebben geen idee hoe het er aan toe kan gaan.
Dus mijn oproep aan het partijbestuur: kom de kritische prominente leden tegemoet. Laat de beste kant van de partij zien en geef het goede voorbeeld. Alleen dan is er een mogelijkheid om een nieuwe generatie integere rechts-conservatieve politici te kweken.