VNL schaft publieke omroep en hoger staatsonderwijs af

Geen categorie06 nov 2014, 21:00

Da's nog eens effectief bezuinigen.

Weinig Kamerleden zijn zo leuk om naar te luisteren als de VNL-voorman Louis Bontes. De man is niet bijzonder charismatisch of een Obama-achtig mooie spreker. Maar hij heeft altijd leuke valse uithalen in z'n speeches. Zoals de opmerking dat de Tweede Kamer 148 socialisten telt. Zijn fractiegenoot Joram van Klaveren heeft vaak al net zulk mooi venijn in zijn toespraken.

Vandaag tijdens een overleg over de begroting van het ministerie van OCW was het ook weer feest. Waarom - hield VNL-lid Van Klaveren de toehoorders voor - zou de overheid nog doorgaan met de publieke omroep?

Want voorzitter, waarom zou de staat televisie moeten maken? En waarom zijn alle fracties in dit Huis – van de VVD en het CDA tot de SP en de PVV – van mening dat de Publieke Omroep moet blijven bestaan?

Voorzitter, de Publieke Omroep is volstrekt overbodig. Programma’s waar Paul de Leeuw op kosten van de belastingbetaler grappig probeert te zijn of waar boeren aan een vrouw worden geholpen kunnen prima naar zenders als SBS of RTL. Dat geldt natuurlijk ook voor EK’s, WK’s en Champions League voetbal. En, Voorzitter, ook de zogenoemde educatieve functie is inmiddels achterhaald. Naast informatieve zenders als Discovery of History Channel leven we in het internet-tijdperk. Het antwoord op praktisch iedere vraag is slechts enkele muisklikken weg. Mensen het is 2014.

Voorzitter, de Publieke Omroep is een twintigste eeuws relikwie.

Het is een mening die echt niet zo gek is, maar die niemand daadwerkelijk durft te uiten in de politieke arena. Dat VNL ook nog eens de VVD en de PVV met name noemt is treffend, want deze partijen zitten altijd vol van anti-NPO-retoriek. Maar toen ze het tezamen voor het zeggen hadden in 2010, '11 en '12 hebben ze de publieke omroep lekker laten doorwoekeren.

Van Klaveren maakte daarna ook nog een punt over het afschaffen van hoger onderwijs. Of althans: om op te houden met het van staatswege financieren van HBO's en universiteiten. In Nederland zijn er geen andere partijen die dat ooit hebben betoogd, maar VNL maakt een aardige casus:

ook de combinatie staat en hoger onderwijs is wat ons betreft een verre van gelukkige. Het hoger onderwijs, dat onze slimste jongens en meisjes moet voorbereiden op een goedbetaalde baan, zucht onder langstudeerders, zichzelf verrijkende onderwijsbestuurders en een alles verstikkende zesjescultuur.

De top-50 van beste universiteiten ter wereld is een Angelsaksisch onderonsje. Nederland komt er echt niet aan te pas. Het cruciale onderscheid is de prikkelloze staatsfinanciering van onze universiteiten en hogescholen. De oplossing is helder: het hoger onderwijs moet worden geprivatiseerd. Ja, u hoort het goed, Voorzitter: het hoger onderwijs moet worden geprivatiseerd. Privatisering heeft heel veel voordelen: het leidt tot weloverwogen studiekeuzes, minder studie-uitval, daadwerkelijke concurrentie tussen onderwijsinstellingen en snellere afbetaling van studieschulden. De kwaliteit van onderwijs zal verbeteren en fopstudies zullen verdwijnen als belastinggeld in de handen van een socialist.

En natuurlijk, Voorzitter, blijft het hoger onderwijs voor iedereen toegankelijk. Dit kan via een beurzensysteem op Amerikaanse leest geschoeid, dit kan via leningen bij particuliere instellingen maar uiteraard kan dat ook gewoon door te werken naast je studie.

En wat vindt u? Moet onderwijs geprivatiseerd worden en kan de markt het efficiënter oplossen? Laat uw mening achter in de comments. Ik ben benieuwd!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten