Want voorzitter, waarom zou de staat televisie moeten maken? En waarom zijn alle fracties in dit Huis van de VVD en het CDA tot de SP en de PVV van mening dat de Publieke Omroep moet blijven bestaan?
Voorzitter, de Publieke Omroep is volstrekt overbodig. Programmas waar Paul de Leeuw op kosten van de belastingbetaler grappig probeert te zijn of waar boeren aan een vrouw worden geholpen kunnen prima naar zenders als SBS of RTL. Dat geldt natuurlijk ook voor EKs, WKs en Champions League voetbal. En, Voorzitter, ook de zogenoemde educatieve functie is inmiddels achterhaald. Naast informatieve zenders als Discovery of History Channel leven we in het internet-tijdperk. Het antwoord op praktisch iedere vraag is slechts enkele muisklikken weg. Mensen het is 2014.
Voorzitter, de Publieke Omroep is een twintigste eeuws relikwie.
ook de combinatie staat en hoger onderwijs is wat ons betreft een verre van gelukkige. Het hoger onderwijs, dat onze slimste jongens en meisjes moet voorbereiden op een goedbetaalde baan, zucht onder langstudeerders, zichzelf verrijkende onderwijsbestuurders en een alles verstikkende zesjescultuur.
De top-50 van beste universiteiten ter wereld is een Angelsaksisch onderonsje. Nederland komt er echt niet aan te pas. Het cruciale onderscheid is de prikkelloze staatsfinanciering van onze universiteiten en hogescholen. De oplossing is helder: het hoger onderwijs moet worden geprivatiseerd. Ja, u hoort het goed, Voorzitter: het hoger onderwijs moet worden geprivatiseerd. Privatisering heeft heel veel voordelen: het leidt tot weloverwogen studiekeuzes, minder studie-uitval, daadwerkelijke concurrentie tussen onderwijsinstellingen en snellere afbetaling van studieschulden. De kwaliteit van onderwijs zal verbeteren en fopstudies zullen verdwijnen als belastinggeld in de handen van een socialist.
En natuurlijk, Voorzitter, blijft het hoger onderwijs voor iedereen toegankelijk. Dit kan via een beurzensysteem op Amerikaanse leest geschoeid, dit kan via leningen bij particuliere instellingen maar uiteraard kan dat ook gewoon door te werken naast je studie.