Nieuwe cijfers van het CBS bewijzen waarom het onzin is om aan te nemen dat alle asielzoekers "vluchtelingen" zijn.
Eerder deze week kwamen we al te weten dat de opvang van asielzoekers Nederland vorig jaar maar liefst 800 miljoen euro heeft gekost. Vandaag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend waar die asielzoekers zoal vandaan komen. Wat blijkt? In maart 2016 waren niet Syriërs, maar Albanezen de grootste groep die asiel aanvroeg in Nederland.
In maart deden 224 Albanezen deden een asielaanvraag, tegenover 127 Syriërs. Het is keihard bewijs dat het belachelijk is om alle asielzoekers "vluchtelingen" te noemen, zoals weleens wordt gedaan in de media of in de politiek. Continu gaat het over de "vluchtelingencrisis", "vluchtelingenopvang" en linkse activisten roepen graag dat refugees hier welcome zijn.
Maar uit Albanië komen helemaal geen vluchtelingen. Het land is vergeleken met Nederland zeer arm, en zoals in veel voormalige Oostbloklanden tiert de corruptie welig. Maar er is geen oorlog, het land is een democratie, en de mensenrechten worden gerespecteerd. Er is geen enkele reden voor Albanezen om asiel aan te vragen in Nederland, en het is eigenlijk volslagen belachelijk dat zoiets überhaupt mogelijk is. Als een Albanees wil emigreren naar Nederland, mag hij wat mij betreft een visumaanvraag doen bij het Nederlandse consulaat en een procedure beginnen. Zelf ben ik geen grote fan van nog meer immigratie, maar het staat hen vrij om een poging te wagen.
Maar de asielprocedure moet niet worden misbruikt door migranten die slechts uit economische motieven hierheen komen. Het is echt van de zotten dat een Albanees hier asiel kan aanvragen en dan opvang en onderdak krijgt. Met name omdat deze mensen nauwelijks kans hebben op goedkeuring van hun aanvraag, en dus al snel worden uitgezet. De Nederlandse belastingbetaler mag dan betalen voor hun terugvlucht, en in sommige gevallen ook nog voor het geldbedrag dat deze mensen meekrijgen bij uitzetting.
Er valt nog iets op aan de statistieken: 127 Syriërs die een asielaanvraag doen, is dat niet wat weinig vergeleken met voorgaande maanden? Het betreft hier echter alleen 'eerste asielaanvragen'. Naast die 'eerste aanvragen', waren er ook nog eens 212 Syrische 'nareizigers', mensen die zich aansluiten bij familieleden die al in Nederland zijn. De statistieken van het CBS over asielaanvragen laten dus vaak niet het totaal zien. Bovendien is dit iets wat politici goed moeten beseffen: voor elke asielzoeker die hier een status krijgt, komen er ook nog eens een boel familieleden deze kant op. Het is de vraag of onze opvang dat allemaal wel aankan – zeker als die opvang al volzit met Albanese nep-vluchtelingen.