Syp Wynia duikt de geschiedenis in naar aanleiding van de Europese verkiezingen van deze maand om te zien wat er allemaal kwam kijken bij de oprichting van de EU. Volgens Wynia bestaan er allerlei verhalen over de oprichting van de Europese Unie, maar blijft de rol van de Amerikanen steevast onderbelicht. Wynia stelt dat de Europese Unie 'een Amerikaanse uitvinding is'. Volgens hem is het een 'mythe' dat er spontaan een Frans-Duitse samenwerking is ontstaan uit het niets, maar dat op basis van Amerikaanse initiatieven deze samenwerking is aangejaagd.
Gezien de totale vernietiging van het Europese continent naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog is het feit dat 'Amerikanen initiatieven nemen' dan ook niet vreemd. Destijds in de jaren '50 en '60 was een oprichting van een EU ook in belang van de Amerikanen zo stelt Wynia. Die hoefden minder vaak 'politieagent' te spelen en tevens maakte het Europa sterker tegen de Sovjets.
Centraal in het verhaal van Wynia is de rol van zakenman Jean Monnet. Zijn netwerk zou zo omvangrijk zijn geweest dat hij als schakel tussen diverse partijen fungeerde. Tussen Franse, Engelse en Amerikaanse beleidsmakers. Het plan lukte. De kolen- en staalunie ging voortvarend van start en de latere EEG droeg bij aan meer vertrouwen tussen de Europese volkeren. En economische groei natuurlijk.
Kern van het verhaal is de relatie tussen Duitsland en Frankrijk. Deze twee continentale regionale machten zagen elkaar in de 18e en 19e eeuw het licht niet in de ogen. En oorlogen tussen Fransen en Duitsers kwamen vaker wél voor dan niet. Bij wijze van spreken. Dat was één van de redenen waarom de Amerikanen intense samenwerking tussen de Duitsers en Fransen ondersteunden, in welke vorm dan ook. De Fransen gingen schoorvoetend akkoord onder Amerikaanse invloed.
De Amerikanen zouden sowieso de West-Duitsers steunen om de Sovjets een weerwoord te bieden, zoals Heinrich Himmler, oud-chef van de Waffen-SS, al had voorspeld dat zou geschieden. En de Fransen gaven toe en steunden het plan. Om niet achter te blijven natuurlijk. Niet veel later werd de motor voor Europese integratie onder leiding van de Frans-Duitse tandem aangezwengeld.
Een rol voor de Amerikanen was dus zeker weggelegd in het ontstaan van de Europese Unie. Wynia:
"zonder de Amerikanen had Jean Monnet als de Europese 'vader des vaderlands' nooit bestaan".
Dankjewel Syp!