Het kabinet Rutte 3 is behoorlijk warrig over de oplossingsrichtingen voor de -door overheidsjuristen gecreëerde- stikstofcrisis. Gezien de furie van het boerenprotest afgelopen week, besloot premier Mark Rutte (VVD) dat het verstandig was om de wekelijkse persconferentie over te laten aan Carola Schouten, de minister van Landbouw en Visserij. Zij sprak over de plannen om de juridische 'stikstofcrisis' te bezweren.
Het is wat met met minister Carola Schouten van de ChristenUnie. Op de beelden zien we hoe ze in gesprek gaat met journalisten over de juridische 'stikstofcrisis'. Heel veel duidelijkheid is er nog niet. Dat knelt natuurlijk bij de boeren die precies daarom vragen: duidelijkheid.
De ene keer souffleert de minister met een gedwongen sanering van 'vervuilende boerderijen', vervolgens pleit ze voor een zogeheten 'warme sanering' en als een boer 'niet weg wil terwijl hij bij een Natura2000-gebied woont, dan moet hij worden geholpen bij het doen van nieuwe investeringen'. Alles wat het kabinet wil bereiken, moet geschieden "op basis van vrijwilligheid" zo voegt Schouten eraan toe.
Daarmee lijkt de stikstofcrisis, als de ChristenUnie-minister het voor het zeggen heeft, uit te lopen op een subsidiefeest voor boeren. Nooit eerder zagen we een sector zoveel subsidie ontvangen omdat ze 'problemen veroorzaken'. Doen andere sectoren dat, dan krijgen ze een geheel andere behandeling. Wat dat betreft is het in Nederland nooit goed: de wet- en regelgeving verstikken de boeren, en vervolgens krijgen ze subsidie. Raar.
Dat laatste is niet de bedoeling. Het kan niet zo zijn dat de Rijksoverheid specifieke wet- en regelgeving doorvoert en vervolgens degenen die de regels overtreedt ook nog eens geld toeschuift. Veel beter zou het zijn de 'vervuilende boeren' gewoon blijven waar ze zitten of uit zichzelf de tent sluiten, maar al dat overheidsingrijpen in de economie leidt tot subsidiehazerij.
Want hartstikke leuk voor een boer die 'geld krijgt van de overheid', maar waarom krijg ik dan geen geld voor een nieuwe computer? Immers dragen computers ook bij aan de uitstoot van broeikasgassen?