Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) overziet als voorzitter de wijze waarop de Tweede Kamer opereert en houdt daarbij de procedures goed in de gaten. Een flinke klus. Ze maakt zich echter zorgen om de enorme werkdruk van de Kamer. Jammer genoeg schiet het soms niet op en duurt het jaren voordat er wordt gedebatteerd: 'de lijst wordt langer'.
Volgens Arib zouden de Tweede Kamerleden 'terughoudender moeten omgaan met de instrumenten die zij hebben'. Zo denkt ze dat het niet handig is als parlementariërs 'te vaak debatten aanvragen' of 'te veel moties indienen'. En Arib heeft een punt. Kijk eens naar de website van de Tweede Kamer. Dan zie je al snel dat afgelopen maand 407 (!) moties zijn ingediend. Dat zijn er echt héél erg veel.
Het lezen van alle moties kost zo'n 5 minuten per motie. Zeker wanneer moet worden gecategoriseerd op welke wetten en beleidstreinen deze van toepassing zijn. Dit kan via een AI-algoritme automatisch worden gedaan, maar als een mens dit doet kost het voor één maand zo'n 33 uur werk. En dan zijn de moties enkel gecategoriseerd en toegewezen aan een departement! Dan moet het échte werk nog beginnen. U begrijpt het al: de Kamer wil méér doen dan ze eigenlijk kán. Net zoals de overheid soms teveel hooi op de vork neemt. Een solide kerntakendiscussie hangt dan ook in de lucht.
Tevens stelt Arib dat 'het aanvragen van een debat betekent dat men het onderwerp érg belangrijk vindt' en dat 'veel debatten terecht zijn ', maar uit ze zorgen over het feit dat de Kamer soms jaren moet wachten om erover te spreken. Eigenlijk wijst ze naar het micro-management van de samenleving. Het lijkt er op dat Kamerleden niet goed beseffen dat ze niet meer kunnen doen dan het ontwerpen van wetten, het opzetten van programma's en projecten en wellicht het opzetten van communicatie-campagnes. Maar daar blijft het dan wel bij.
Tijd dus dat de Kamerleden gaan nadenken en de adviezen van Arib overwegen. Vragen die relevant zijn voor de uitvoer van het ambt zijn dan ook 'kan het probleem dat ik waarneem worden opgelost met wetgeving?' en 'hoe groot is het probleem en voor wie'. Op die manier zou een prioritering kunnen ontstaan. Ondanks dat de Partij van de Arbeid haar glans heeft verloren is de Kamervoorzitter toch wel de PvdA'er met de meeste glans.
Ze schittert voor de camera.
Niet alleen is ze een prachtige vrouw die soms met Theo Hiddema (FVD) zit te trollen, maar is ze tevens intelligent en houdt ze de agenda goed in de gaten. Maar of we Arib als opvolger van Lodwijk Asscher mogen zien in 2021 moeten we nog even afwachten: 'een half jaar voor de verkiezingen overwegen? Dan doe ik mee.' Afwachten dus maar en voor de PvdA'ers onder ons 'duimen voor Arib'.