In een nieuwe documentaire van de Nederlandse filmmaker Jorrit Smink wordt uiteengezet hoe Zuid-Amerika omgaat met grote groepen die zich via immigratie in nieuwe landen vestigen. Iedereen is christelijk, aldus de politicus Felipe Kast, dus er vinden geen grote emotionele cultuurshocks plaats.
Het mag geen verrassing heten dat Europa grote moeite heeft met de massamigratie van grote groepen mensen uit het Midden-Oosten en Klein-Azië. De 'nieuwkomers' leven vrijwel volledig langs de oorspronkelijke nieuwkomers heen, en van integratie lijkt niet of nauwelijks sprake. Men spreekt vaak niet eens dezelfde taal.
Dat het ook anders kan, dat blijkt wel wanneer je kijkt hoe Chili alle zaken geregeld heeft. Dat land kent ook grote groepen immigranten, die zijn gevlucht naar het land aan de westkust van Zuid-Amerika. Maar anders dan in Europa zijn er geen grote problemen. Hoe kan dat? Filmmaker Jorrit Smink ging op onderzoek uit in het land, en sprak met diverse mensen. Felipe Kast, een liberale senator uit het land, legt uit hoe dat komt:
"De cultuurshock met migratie naar Chili is niet zo groot. Mensen die uit Venezuela, Colombia, Peru of Ecuador, zijn in feite hetzelfde. In het geval van de Haitians is de uitdaging groter, vanwege de taalbarrière. Maar het is een kans om als land te groeien. [...] De migranten hebben allemaal in meer of minder mate dezelfde religie, in tegenstelling tot Europa.
Wie hier komt is normaalgesproken een christen, dus er is geen emotionele shock op het religieuze deel."
Met andere woorden: Europa heeft aanzienlijk meer problemen, omdat er veel minder harmonie is tussen de autochtone en allochtone bevolking. Mensen zijn heel erg verschillend in hun cultuur, taal én religie... en dan vragen we ons in Europa af waarom de immigratie mislukt. Felipe Kast uit Chili snapt wel waarom, of zo lijkt hij althans zeer duidelijk te suggereren.
De volledige documentaire over migratie in Chili - "Girls on a Square" - is vanaf 1 september te zien op Vimeo.