Als het aan het Nederlands Instituut voor Alcoholsbeleid (STAP) ligt, dan mogen er bij evenementen maar maximaal twee alcoholische drankjes per persoon opgehaald worden. Dit zou zogenaamd het alcoholmisbruik moeten aanpakken waarmee veel jongeren mee kampen.
STAP ziet zelf ook wel in dat het allemaal moeilijk te werk zal gaan en het moeilijk is om te implementeren, maar ze komen met hun eigen redenen:
We baseren ons op de conclusie dat jongeren makkelijk alcohol krijgen via anderen die halen aan de bar. Dit is gebleken uit ervaringen en klachten van ouders en burgemeesters. En natuurlijk uit het feit dat er de laatste tijd weer jongeren zijn opgenomen in een coma. Daarnaast hebben we onze inspecteurs en die komen regelmatig met praktijkverhalen.
Zoals altijd met nieuwe wet- en regelgeving, is de argumentatie erachter vooral voor de goede bedoelingen. Het is allemaal voor het hogere doel en of er risico's zijn of praktische problemen, dat maakt dan niet het. Er is al veel accijns op alcohol, ontmoedigingsbeleid, de grens van alcoholgebruik is van 16 jaar naar 18 jaar gegaan.
Heeft het allemaal geholpen? Nee, natuurlijk niet. Wat niet legaal kan, gebeurt wel illegaal. In zogenaamde zuipketens, dorpen, campings. Het kan op zo veel plekken en of je het kan tegenhouden, dat is nog maar de vraag. Met de voorstellen probeert STAP ervoor te zorgen dat mensen niet voor andere mensen kunnen halen. Dat er alleen nog maar meer gedram en moeilijkheden zullen komen bij de bar, dat wordt dan even over het hoofd gezien.
Voorbeeldfuncties en goed ouderschap, deze onderdelen vormen een groot onderdeel in de opvoeding met betrekking tot alcoholgebruik. Maak het een taboe en dan willen jongeren het juist meer. De maatschappij van tegenwoordig is ook alleen maar ingericht op kortetermijnvermaak en drugs en alcohol. Dit ga je niet oplossen met regelgeving.