Terwijl de Groningse provincie nog rammelt en de gedupeerden wachten op versterkingen van hun huizen vanwege de mijnbouwschade, experimenteert het Rijksvastgoedbedrijf met het aanleggen van versterkte vloeren in leegstaande panden in Lelystad. Blijkbaar kan het dus wel, die versterkingen, maar ligt de focus van de Rijksoverheid gewoonweg niet op Groningen, maar op het beheer van haar leegstaande panden, via NOS. Het is goed mogelijk dat de ambtenaren van het Rijksvastgoedbedrijf de kennis die zij opdoen met het experimenteren van de breedplaatvloeren kunnen toepassen in Groningen, immers doen zij de experimenten met een bijzonder interessant doel: namelijk, het vervangen en restaureren van gebouwen met zo min mogelijk impact op de omgeving, zodat mensen gewoon door kunnen werken en geen hinder ondervinden van werkzaamheden.
Een andere reden waarom de versterkingsoperaties nodig zijn is de onveiligheid van de gebouwen en dat is eigenlijk vreemd als we kijken naar de gebouwen die moeten worden versterkt. Het gaat namelijk onder meer om het
gloednieuwe gebouw van de Hoge Raad en de relatief nieuwe panden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid. Daarnaast moet ook de rechtbank te Zwolle worden versterkt.Dat een nieuw pand als dat van de Hoge Raad op gevaarlijke manier is gebouwd spreekt boekdelen over de 'stand van het land'.
De breedplaatvloeren waren enige tijd geleden nog reden voor het ineenstorten van een parkeergarage in Eindhoven en dat moet natuurlijk voorkomen worden voor het gebouw van de Hoge Raad. Wel is het jammer dat de Rijksoverheid deze versterkingsoperaties belangrijk acht, maar zich alleen focust op haar eigen gebouwen, terwijl in Groningen de versterkingsoperaties nog steeds niet zijn uitgevoerd en wellicht nog jaren duren.
Nadat de tests in Lelystad zijn voltooid -met de nieuwe versterkingsmethode- zullen de gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf, waar deze breedplaatvloeren in gebruik zijn, ook worden versterkt.