Schokkend nieuws uit Rusland: de partij van dictator Vladimir Poetin heeft daar de parlementsverkiezingen gewonnen. Dat is natuurlijk heel schokkend, wat normaal winnen dictators nóóit 'verkiezingen.' Toch? Poetin-liefhebbend en het Westen-hatend volk zal weer roepen dat dit bewijst dat Poetin "heel populair!" is, maar dat is natuurlijk je reinste onzin. Het enige wat dit aantoont is dat dictators heel goed zijn in het winnen van 'verkiezingen'; verkiezingen waarbij kritische journalisten massaal van daken worden gegooid en leiders van de oppositie ineens ernstig ziek worden (nadat ze vergiftigd zijn). Zo kan iedereen natuurlijk verkiezingen 'winnen,' maar blijkbaar ontgaat dat Poetin fanbois nogal eens.
Hoe dan ook, door de 'overwinning' krijgt Verenigd Rusland maar liefst
343 van de 450 zetels in de Doema, het Russische parlement. Dat komt neer op zo'n 75%.
Ja, dat lees je goed: driekwart van de zetels in de Doema zijn nu in handen van Poetins club KGB-agenten en nationalisten.
Oh, en het wordt nóg frappanter: alle echte oppositiepartijen zijn nu namelijk verdwenen uit de Doema. De enige overgebleven partijen die niet Verenigd Rusland heten zijn de communisten, de liberaal-democraten en Een Rechtvaardig Rusland. Geen van deze partijen heeft de afgelopen jaren tegen voorstellen van Verenigd Rusland en/of Poetin gestemd.
Met andere woorden, Poetin heeft nu een Doema met alleen maar partijen die hem gehoorzamen.
Voordat zijn fanbois nogmaals roepen dat dit een teken is dat hij ongekend populair is: de opkomst lag ergens tussen de 40 en 50 procent. De reden? Russen hebben totaal geen fiducie in de politiek meer. Ze zijn ontzettend teleurgesteld, maar weten dat Poetin échte oppositiepartijen niet tolereert. En dus stemden ze niet eens.
Volgens correspondent David-Jan Godfroid is de ontevredenheid in het land vooral terug te zien in de opkomst, die met 40 tot 50 procent van de stemmen "dramatisch laag" was. "Daarvan profiteert Verenigd Rusland."
Volgens Godfroid gaan de mensen die je kunt "managen" wel stemmen. Dat zijn mensen die in overheidsdienst werken, gepensioneerden, maar ook militairen en gevangen. Die stemmen in overgrote meerderheid op Verenigd Rusland.
"De middenklasse is veel moeilijker te controleren, maar die is massaal thuisgebleven, uit teleurstelling, frustratie of woede over wat zich politiek afspeelt." De middenklasse is niet op komen dagen en krijgt daarmee wat hij verdient, zei een van de oppositiekandidaten daarover.
Over het algemeen kregen de echte oppositepartijen geen media-aandacht, en als ze wel een keer zo was werden ze weggezet als verraders van moeder Rusland. Dan weet je het wel: niemand die daar op stemt.